VIDEO. Simpozion dedicat lui Iuliu Maniu la Carei departe de locul în care a făcut istorie

• publicat la: 6 februarie 2024
VIDEO. Simpozion dedicat lui Iuliu Maniu la Carei departe de locul în care a făcut istorie

Luni, 5 februarie 2024, a avut loc la Carei un simpozion dedicat comemorării a 71 de ani de la moartea  în penitenciarul Sighet a românului Iuliu Maniu. Activitatea s-a desfășurat la castelul Karolyi și nu în sala festivă a liceului ce îi poartă numele , sală în care Iuliu Maniu a fost prezent la data de 27 aprilie 1919 pentru a semna documentele prin care se instala în Carei administrația românească.

Până și  ora fixată de organizatori, ora 11,00, a fost una la care să nu poată participa careienii așa că în sală au fost prezente doar două clase de elevi cu cadrele didactice însoțitoare. Bikfalvi Zsolt de la Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” în parteneriat cu conducerea Liceului Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei au fost organizatori.

GALERIE FOTO

Moderatorul simpozionului a fost Adrian Ștefănuți. În deschidere a fost interpretată Rapsodia Română a lui George Enescu de către elevii Filipan Maya și Raul Olah.

Despre Iuliu Maniu și Instaurarea administrației Românești în Sătmar după Marea Unire a vorbit prof. Univ. Dr. Claudiu Porumbăcean – Cercetător științific I. la  Muzeul Județean Satu Mare.

,,Activitatea politică a lui Iuliu Maniu după Marea Unire (1919-1947),, a fost prezentată de către Dr. Marin Pop – Șef secție Muzeografie – muzee locale la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

De la Bădăcin a onorat cu prezența pr.Cristian Borz –Paroh Greco-Catolic din Bădăcin  –  Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Sălaj, însoțit de sălăjence ce au oferit spre vânzare volume despre viața și activitatea  lui Iuliu Maniu.

O careiancă care s-a mutat în Ungaria la vârsta de 12 ani, acum cercetător științific la HUN-REN Centrul de Cercetare în Științe Sociale – Budapesta, Dr. Réka Marchut, a vorbit despre  ,,Familia Maniu în mediile interetnice”. Nu s-a putut abține de la a prezenta un Iuliu Maniu ca fiind  Gyula Maniu spunând că așa era cunoscut deși doamnele din Bădăcin care au participat la simpozion nu au confirmat cele spuse de doamna venită din Budapesta. Am remarcat și clasica expresie folosită de maghiari ,, în 1940-1944 Sălajul a revenit la Ungaria,, în loc  de exprimarea corectă Sălajul a fost ocupat de Ungaria hortystă. Nu s-a făcut nicio referire despre activitatea lui Iuliu Maniu la Budapesta și Viena ci doar la studiile sale liceale făcute în perioada de ocupație a Transilvaniei de către imperiul austro-ungar la un liceu reformat.

Profesoara de istorie Rodica Blideran a redat cu acuratete activitatea lui Iuliu Maniu din perioada instalării administratiei românesti de după Marea Unire si eliberarea de sub asuprirea imperiului austro-ungar. Un simpozion care își avea locul la liceului ce poartă numele artizanului Marii Uniri …în sala cu o deosebită încărcătură istorică, sala unde s-au semnat actele instalării administrației românești din 27 aprilie 1919.

Elevul Luca Măran a dat glas versurilor Imnului lui Iuliu Maniu în încheierea manifestării.


..

Pe pagina oficială a Liceului Tehnologic Iuliu Maniu nu a existat nici anunțul privind simpozionul din 5 februarie 2024 dedicat patronului spiritual și nici imagini de la eveniment așa cum nu s-a postat nimic despre dezvelirea bustului din data de 26 octombrie 2023 în incinta școlii.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu