Simulare de cutremur la Carei cu iz electoral. Prefectul a sosit după ora 12,00

• publicat la: 21 martie 2024
Simulare de cutremur la Carei cu iz electoral. Prefectul a sosit după ora 12,00

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare a organizat astăzi, 21.03.2024, un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui seism major, cu replici multiple, care a afectat în special oraşul Carei şi zonele limitrofe acestuia.

,,Exercițiul a fost coordonat și evaluat de către comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare cu prezența prefectului județului Satu Mare, Radu Roca, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență,, se menționează în comunicatul oficial dar de fapt prefectul Roca apărut doar la poza de final, după ora 12,00….până și targa cu manechinul victimă a stat suspendată în aer peste 45 de minute ca să sosească la Carei prefectul Roca.

GALERIE FOTO

Din partea Instituției Prefectului Județul Satu Mare au mai participat la exercițiul de la Carei , Radu Iancu, director de Cancelarie și consilierul prefectului, Bianca Șorian, colegi de partid cu prefectul Roca.

În comunicatul oficial de mai jos se face referire la mesaje RO-ALERT și la acțiuni de stingere a incendiilor. Ca participant efectiv la acțiunea de simulare nu am văzut nimic înafară de purtarea pe targă a victimelor machiate corespunzător către postul medical din cortul ridicat în incinta Parcului Dendrologic. În tot acest timp, atmosfera a fost una relaxată, de socializare a autorităților locale cu conducerile instituțiilor participante.

Mesajele RO-ALERT apar doar în comunicat pentru că locuitorii nu au primit așa ceva. A existat și o mobilizare a elevilor la sala de sport de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu unde s-a amenajat un fel de adăpost pentru sinistrați. Pagina Instituției Prefectului este cea mai elocventă dovadă a faptului că simularea a  avut iz electoral, în care cultul personalității a fost mai presus de acțiunea de astăzi, nici din greșeală nefiind surprinse victimele sau acțiunile despre care se face referire  în comunicat, doar imagini cu prefectul Roca la sosirea lui la final de activitate. Nu a fost prezentă nicio televiziune sau presă județeană.






,,Scenariul exercițiului a presupus că în data de 21.03.2024, ora 08.25 se produce pe raza municipiului Carei un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara RICHTER, la adâncimea de 18 km. Cutremurul este urmat de 2 replici şi a avut ca axă de deplasare a undei seismice direcţia Carei – Tășnad cu afectarea următoarelor UAT-uri: Căpleni, Foieni, Moftin, Ghenci.

Ca urmare a manifestării seismului se primesc prin S.N.U.A.U. 112, mai multe apeluri telefonice sesizând efectele undelor seismice asupra mai multor clădiri din municipiul Carei. Sunt afectate în proporție semnificativă, două blocuri de locuințe și o clădire administrativă care s-a prăbușit.
În toate locaţiile, se înregistrează victime și locatari aflați în imposibilitatea de a se autoevacua, fiind și persoane surprinse printre dărâmături.
Concomitent, cu acțiunea de căutare –salvare a persoanelor rămase blocate în interiorul clădirilor afectate, sunt identificate persoane blocate în clădirea Castelului Karoly, în zona turnului și se primește un apel de la un operator economic din sectorul industriei lemnului cu activitate în localitatea Foieni despre producerea unui incendiu în interiorul depozitului de materie primă.
Seismul produce avarii și la branșamentele de apă, gaze şi energie electrică. În acest context au fost mobilizați operatorii serviciului de alimentare cu apă și canalizare- Apaserv, echipaje de la societatea de distribuție și furnizare a energiei electrice- Electrica și a gazelor naturale- Delgaz grid.
Pentru rezolvarea situaţiilor tactice create în scenariul exerciţiului se pun în aplicare Planurile Roşu şi Alb de Intervenţie ale judeţului Satu Mare.
Se alertează cetăţenii din zona afectată, prin mesaj RO-ALERT, să se conformeze măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de autorităţi .
Succesiv, se intervine pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau blocate la înălţimi, acordarea primului ajutor şi transportul răniţilor la unităţile spitaliceşti.
Au fost organizate puncte de triaj medical şi centru asistenta informații unde au ajuns victime și aparținători ai acestora.
În cadrul acestui execiţiu au fost mobilizate forțe și mijloace de intervenţie din cadrul ISU Satu Mare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au fost convocate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență ale UAT-urilor implicate, cu precădere Comitetul Local pentru Situații de Urgență Carei, care a intervenit cu mijloace și utilajele din dotare și a amenajat taberele pentru persoanele care au suferit pagube majore în urma cutremurului.
Totodată, cu forțe și mijloace au fost prezente și cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi Județean; Batalionul 52 Geniu, Serviciul de Ambulanță Județean, celelalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de seism, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Satu Mare și operatorii serviciilor de utilități publice cu furnizare/prestare servicii în zona afectată,,.
.
Daniela Ciută

Lasati un comentariu