VIDEO. Pataki Csaba și naționalismul deșănțat manifestat la Căpleni

• publicat la: 19 aprilie 2024
VIDEO. Pataki Csaba și naționalismul deșănțat manifestat la Căpleni

Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare a decis ca azi, 19 aprilie 2024 să participe doar la evenimentul de la Căpleni de sfințire a grâului pentru pâinea maghiară nu și la cel românesc de la Satu Mare. Aversiunea pentru istoria locală a românilor nu mai e  o noutate pentru sătmăreni care au remarcat că pe pagina oficială a Consiliului județean Satu Mare nu a fost anunțată aniversarea celor 105 ani de la eliberarea orașului Satu Mare și manifestările dedicate acestei aniversări.

La Căpleni a participat alături de oficialii din guvernul Ungariei, de parlamentari sătmăreni ai UDMR, de primarul UDMR din Satu Mare, consilieri județeni și candidata UDMR de la primăria Carei.

Discursul lui Pataki Csaba a fost unul provocator și incitator privind buna înțelegere și respectul reciproc dintre etniile ce formează comunitățile locale. Pentru conformitate, aducem în atenția președintelui CJ Satu Mare faptul că la Căpleni trăiesc și români, faptul că localitatea Căpleni face parte din România și că bobul de grâu nu are naționalitate.

Mesajul transmis de pe scena unde steagul românesc  era înfășurat de cel pe care scria ,,magyar kenyer,, adică pâine maghiară nu face cinste unui președinte care ar trebui să reprezinte deopotrivă Toți locuitorii județului nu doar maghiarii.

E penibilă și inducerea în eroare a consilierului primarului evazionist din Carei care prezintă denaturat tot ce s-a petrecut la Căpleni.

Felicitări Prefecturii Satu Mare care a făcut posibilă și intonarea imnului României pe lângă cel al Ungariei și al așa zisului ținut secuiesc.

Redăm în continuare alocuțiunea lui Pataki Csaba care mai vrea un mandat la conducerea Consiliului Judetean:

,,Ne-am adunat azi pentru o cauză nobilă, este cu noi și Bencze Istvan din secuime, și așa cum spunea și antevorbitorul meu, indiferent  unde stăm, vorbim limba maghiară și mâncăm pâine maghiară…din păcate, cei care nu locuim în granitele țării mamă auzim că mâncăm pâinea altui stat si pentru asta să fim recunoscători.

Eu însă spun că grâul știe  limba fermierului care l-a semănat adică asa e ca un copil, daca fermierul maghiar  îl crește, îl educa ca maghiar atunci așa va fi iar dacă îl educă în altă limbă atunci e altfel… se poate că tot  o pâine va fi din el și cine mănâncă pâinea să o mănâce ca si cum e a lui …asta ar trebui să învete mulți din bazinul Carpatic si din lume si atunci poate că ar fi mai putine războaie pentru că educatia asta presupune și așa ar trebui să educăm comunitatea maghiară ca să aibă ca bază un bun aluat de pâine si pace să cerem de la toți cei care mănâcă din pâinea noastră…vă doresc o zi frumoasă si multumesc  că în județul Satu Mare a fost posibil acest eveniment si să facem în așa fel ca si noi să recoltăm. Vom avea un an foarte greu vom avea de întâmpinat numeroase greutăți si ceea ce noi am semănat în anii trecuti vor încerca alții să recolteze ..de noi depinde ca și noi să recoltăm,,.


..

Lasati un comentariu