Pestă porcină africană în satul Traian. Boala ocolește alte țări din UE

• publicat la: 31 mai 2024
Pestă porcină africană în satul Traian. Boala ocolește alte țări din UE

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța a informat azi membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o gospodărie de pe raza comunei Doba, mai exact în satul Traian.

S-a adoptat Decizia Nr. 6 din 31.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de pestă porcină africană din localitatea Traian, comuna Doba și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).
Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Traian, Boghiș, Doba.

La 7 ani de la apariția în Uniunea Europeană a pestei porcine africane la porcii domestici, doar România mai înregistrează astfel de cazuri.

S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Dacia, Păulian, Ghilvaci Gară, Aliza, Decebal, Oar, Vetiș, Dara, Sătmărel și Exploataţii comerciale: SC Abo Mix SA Moftin, SC Amo Pig Meat Sătmărel. Or fi scăzut vânzările de carne de porc la multinaționalele venite în România și care beneficiază de favoruri din partea statului? Se vrea cu orice preț distrugerea gospodăriilor țărănești?

Lasati un comentariu