HOREA. Centenarul satului și pomenirea eroului din veac în veac

• publicat la: 22 iunie 2024
HOREA. Centenarul satului și pomenirea eroului din veac în veac

Pân-o fost Horea-mpărat,

Domnii nu s-au desculțat,

Nici în pat nu s-au culcat,

Nici la masă n-au mâncat.

…Nu uitați aceasta, dreaptă ne e brazda,

Ș-am lucrat-o cu-ale noastre mâni.

Creștinii din HOREA sărbătoresc mâine, de Rusalii, Centenarul satului. Sunt urmașii lui Horea, REX DACIAE, românul care a luptat pentru drepturile neamului său, poporul majoritar din Transilvania.

Faptele de vitejie ale  moților din Apuseni, din primul război mondial, nu au rămas neapreciate așa că în 1921, în urma Reformei Agrare, cei care au dorit să coboare la câmpie au fost  împroprietăriți în zona Carei cu pământ,  terenuri recuperate de la ocupanții maghiari până la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Oameni gospodari, și-au făcut gospodării frumoase dar nu au trecut nici 20 de ani și s-a abătut peste ei teroarea hortystă, instalată în urma Dictatului de la Viena.

Atrocitățile au fost de neimaginat!

Schingiuiri, crime și bătăi în masă din partea jandarmilor hortysti ajutați de simpatizanții lor de pe plan local. Cei care au scăpat cu viață au luat calea refugiului de unde au revenit în perioada noiembrie 1944- aprilie 1945.

Urmașii acelor vrednici români vor organiza duminică, 23 iunie 2024, la ceas de mare sărbătoare creștinească, Rusaliile, un eveniment dedicat marcării a 100 de ani de la sosirea moților în Câmpia Careiului.

Asociația Urmașii lui Horea, vă așteaptă mânie, 23 iunie 2024, de la ora 12,30, în fața monumentului eroilor  și a bustului lui Horea, la  un parastas în memoria eroilor  urmat de  un program cultural-artistic.

Sunt așteptați toți cei care au sentimente pentru neamul românesc și vor să fie împreună la ceas de sărbătoare.

Pentru a ajuta organizatorii, Asociația Urmașii lui Horea, e nevoie și de un sprijin material, știut fiind că astfel de manifesări românești nu sunt susținute de conducerea județului.

Contul Asociației Urmașii lui Horea este RO33RNCB0222158864860001 deschis la Banca Comercială Română.

Veșnica pomenire a tuturor martirilor neamului românesc!

ASTRA Carei la dezvelirea Monumentului Eroilor de la Horea, judeţul Satu Mare

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu