Un sfert de veac de la reînființarea PNL

• publicat la: 6 ianuarie 2015
Un sfert de veac de la reînființarea PNL

Partidul Național Liberal sărbătorește în aceste zile un sfert de veac de la reapariția pe scena politică.

6 ianuarie 1990 este ziua în care PNL, desființat de comuniști, a fost înscris la Tribunalul Bucureşti. Un grup de vechi membri ai PNL, între care Nicolae Enescu, I.V. Săndulescu, Dan Amedeu Lăzărescu şi Sorin Bottez, au creat pe 22 decembrie 1989 un „comitet de iniţiativă“ pentru reînfiinţarea PNL.

Partidul a fost practic reînființat prin decizie a instanței pe 15 ianuarie 1990, sub conducerea lui Radu Câmpeanu, care i-a stat la cârmă timp de trei ani. La primul Congres, din 31 martie 1990, Radu Câmpeanu a fost ales preşedinte, iar cei patru din comitetul de iniţiativă, vicepreşedinţi.

Cu cea mai lungă istorie politică din țară, PNL a fost înfiinţat pe 24 mai 1875 și sugrumat în 1947 de comuniști.

„Mulți dintre fruntașii liberali au murit în închisorile comuniste, plătind cu viața credința în principiile democratice și valorile liberale, în vreme ce alții au fost fortați să ia calea exilului”, se arată într-o prezentare a partidului cu referire la acea perioadă.

Aplaudat de unii, hulit de alții, la guvernare sau mai mult în opoziție, scindat de propriii lui șefi precum Valeriu Stoica, Theodor Stolojan sau Călin Popescu Tăriceanu, în alianțe sau singur, PNL-ul se pregătește să marcheze un sfert de veac la puțin timp după ce a dat primul președinte liberal după revoluție în persoana lui Klaus Iohannis.

Lasati un comentariu