Trăiască Nația! Comemorare Mihai Eminescu la Carei. VIDEO

• publicat la: 15 iunie 2024
Trăiască Nația! Comemorare Mihai Eminescu la Carei. VIDEO

Asociațiunea ASTRA Despărțământul Aurel Coza Carei și Direcția de Cultură Carei l-au comemorat azi pe Mihai Eminescu la 135 de ani de la dispariția sa fizică și de la înveșnicirea sa.

După intonarea Imnului României au rostit alocuțiuni Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Daniela Ciută, președinte ASTRA Carei.

Au fost depuse coroane de flori și s-a rostit de către cei prezenți o rugăciune la ceas de comemorare pentru că preoții români au fost ocupați la ora anunțată pentru eveniment.

Ștefănuți Adrian a recitat  din Scrisoarea a III-a iar Daniela Ciută, Glossă.La final au răsunat cântece pe versurile  lui Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu este prezent şi în acest colţ de ţară românească, la Carei, din 14 OCTOMBRIE 2017. Nu suntem doar  ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944 ci îl avem la Carei   şi pe voievodul limbii române, Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu nu a avut nevoie de spadă pentru a se impune, pentru a se face cunoscut ci s-a folosit doar de pana de scris și mai ales de ascuțimea minții. Creațiile sale au făcut înconjurul pământului, peste tot în această lume fiind cunoscute versurile sale dar nu numai.

Mihai Eminescu nu a fost doar poetul nepereche. A fost românul absolut.

Spre deosebire de poezia sa duioasă, muzicală şi extrem de prietenoasă sau de proza sa cu iz fantastic, activitatea de ziarist a lui Mihai Eminescu s-a dus printre concepte aride, critici, dezbateri de idei, programe politice, sociale şi economice, dar şi concepte filosofice occidentale şi idei despre patriotismul naţional.

George Călinescu afirma, referindu-se la vocaţia de gazetar a lui Eminescu, că „este poate cel dintâi gânditor politic român care să-şi sprijine doctrina pe economie“. Acelaşi critic literar afirma că ziaristul avea „noţiuni integrale de istoria problemelor şi doctrinelor filozofice“ şi că era „apt să priceapă şi să mânuiască abstracţii oricât de înalte“.

Mai aproape de zilele noastre, criticul literar şi academicianul Eugen Simion este şi mai tranşant. „Eminescu a marcat în mod indiscutabil istoria presei româneşti, este unul din marii gazetari pe care i-a avut România. Publicistica lui ar trebui predată în şcolile de jurnalism pentru că tinerii ar avea ce învăţa“, afirmă Simion, cimentând practic influenţa, de peste secole, a poetului şi prozatorului convertit pentru câţiva ani în gazetar.

Eminescu este şi va fi mereu actual. Geniul lui transcende timpul şi geografiile politice în schimbare, fiind unul din marile daruri luate din eternitate şi făcute nouă de Bunul Dumnezeu într-un moment istoric foarte potrivit.

Salutul preferat al românului absolut Mihai Eminecu a fost ,,Trăiască Nația,, iar răspunsul era ,,Sus cu Dânsa,,!

 

 

 

 

Lasati un comentariu