Monument religios dezvelit în centrul Careiului. Cultul reformat va avea grădiniţă

• publicat la: 2 decembrie 2017
Monument religios dezvelit în centrul Careiului. Cultul reformat va avea grădiniţă

Sâmbătă, 2 decembrie 2017, de la ora 12,30  a avut loc în municipiul Carei dezvelirea unui monument religios dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse în limba maghiară, un bust al acestuia cu biblia în mână existând deja în curtea bisericii reformate din Carei de pe strada Rakoczi precum şi o placă comemorativă. Printre organizatori a fost şi Primăria Carei care a suportat financiar acest monument.

Al doilea monument din Carei dedicat lui Karoli Gaspar şi Bibliei  traduse în limba maghiară a fost amplasat în centrul oraşului, pe strada 1 Decembrie 1918 în cadrul unei ceremonii sobre la care au participat în jur de 100 de persoane.  Anterior acestei manifestări a avut loc dezvelirea plăcii care atestă construirea unei grădiniţe reformate în cadrul noii biserici de pe strada Nuferilor( din spatele pieţii agroalimentare) şi îngroparea unei capsule a timpului în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean şi preşedinte al UDMR domnul Pataki Csaba.

Imagini de la eveniment  şi discursurile unor vorbitori găsiţi pe pagina fostului consilier  al primarului .

https://anziksz.com/2017/12/02/anziksz-a-reformacio-nagykarolyi-unneperol/

Corul bisericii reformate a deschis evenimentul iar apoi au urmat alocuţiunile invitaţilor şi ale gazdelor.

.,,Acum 500 de ani era mult mai greu pentru reformaţi… acum,  noi,  maghiarii  nu avem motiv  să ne plângem  ….suntem aici, aici vom fi şi tot aici vom rămâne…,, a  afirmat Pataki Csaba.

A fost invitat la microfon şi primarul Careiului, Kovacs Eugen.

,,  Am vrut să punem  monumentul  pe această stradă pentru că am considerat că aici este locul lui , e  locul potrivit pentru noi reformaţii pentru că cine merge de-a lungul străzii credea  că aici nu trăiesc reformaţi..voi fi scurt ca să nu supăr pe nimeni …pentru noi am făcut monumentul şi nu împotriva cuiva  şi totuşi avem o scăpare… vreau să spun că în calitate de primar al acestui oraş oriunde mă duc în Ungaria toţi ştiu cine este Karoli Gaspar  dar aici toţi îl confundă cu grofii Karolyi dar mai devreme sau mai târziu  vor ştii… şi  vă mai reţin atenţia cu un lucru important…noi careienii trebuie să fim mândrii că acest om s-a născut  la Carei. Si trebuie să o spunem şi de multe ori pentru că frecvent  nu avem încredere în viitor ..desigur cine construieşte  o grădiniţă e  optimist şi are încredere în viitor  şi avem încedere că vom avea mulţi copii la grădiniţa aceasta. Vă invit pe toţi cei care sunteţi aici prezenţi să veniţi la Sala Festivă de la Primăria Carei să ciocnim un pahar şi să mai discutăm.,,

După încheierea alocuţiunilor a fost dezvelit micul monument iar apoi au fost depuse coroniţe de flori de către toţi reprezentanţii parohiilor reformate  participante, de către reprezentantul guvernului de la Budapesta, de către Primăria Carei, de către UDMR Carei şi UDMR Satu Mare şi de către sculptorul Biro Lajos.

Primarul Kovacs a depus coroane atât din partea Primăriei Carei cât şi din partea parohiei reformate de care aparţine.

Moderatorul evenimentului l-a prezentat mereu în calitate de primar al Careiului deşi în această calitate nu a purtat eşarfa.

Ceremonia de dezvelire a monumentului s-a încheiat cu imnul maghiar. La fel ca în cazul grupului statuar Otilia Marchiş-Ady Endre şi pe acest monument  înscrisurile sunt trecute prima dată în limba maghiară şi abia apoi în limba română.

Karoli Gaspar, pe numele său real Radicsics Gáspár a fost traducătorul Bibliei în limba maghiară. Începe studiile  în Carei şi le continuă  în Braşov iar apoi s-a mutat la  Gönc.

Nici până la această oră nu există documente care să ateste că traducătorul Bibliei , Karoli Gaspar s-a născut la Carei, fapt confirmat chiar de către preotul reformat careian Tukacs Jozsef.

https://www.facebook.com/m1szatmar/videos/1584077518320065/

,,Eredeti neve Radics vagy Radicsics Gáspár volt, később szülővárosa nevét használta, a Carolit vagy Caroliust. Tanulmányait Nagykárolyban kezdte, majd 1549-ben Brassóba ment egy magasabb fokú iskolába. 1563-ban költözött Göncre …,,

http://www.tallya.hu/index.php/home-mainmenu-1/hiressegek/210-karoli-gaspar

comentarii

de unio la 13 decembrie 2017 - 13:36

@geo 12:40
Ungaristii nu stiu, nu pot si nu vor sa respecte alte etnii. De aceea, nu-i de mirare ca intrebi cum trebuia sa respecte. Trebuia sa inceapa cu respectarea limbii oficiale. Apoi cu restul.

de Geo la 13 decembrie 2017 - 13:53

@unio 13.36.Ai dreptate,poate la urmatoarea dezvelire asa vor face,sa traim si sa vedem.Ungaristii vor respecta alte etnii cand si ei vor primii acelasi respect.Nustiu ce varsta ai,dar este momentul sa inveti ca respectul este un avantaj reciproc.

de gabi la 13 decembrie 2017 - 14:11

rusine sa aiba cei care uita in ce tara traiesc si care bat joc todeauna de romanii din Carei. rusine la conducere de la primarie Carei!

de Buletin de Carei la 13 decembrie 2017 - 14:21

Ar fi bine sa va hotarati daca ramaneti la Geo sau mark sau gizi sau JOZSI sau f.i.u.t sau….

de Geo la 13 decembrie 2017 - 14:29

@gabi.Conducerea primariei nu are motive sa se rusineze,daca faci o pllmbare in oras si nu ai probleme cu vederea ,vei vedea niste lucruri frumoase ce nu ai mai vazut pana acum.Acest oras frumos este si al romanilor si al ungurilor si ar fi bine sa-l apreciem pozitiv si cu optimism.Linistete.te.

de monika la 13 decembrie 2017 - 15:00

acum chiar ca ati sarit calul prea de tot primarilor! sa va bateti asa joc de romani nu este frumos si nici civilizat pentru ca ei se poarta frumos cu voi! mare rusine pentru conducerea de la primarie!

Lasati un comentariu