Despre luptele de eliberare din 1944 cu muzeograful Mihai Mocanu

• publicat la: 16 septembrie 2022
Despre luptele de eliberare din 1944 cu muzeograful Mihai Mocanu

După 22 de ani de libertate (1918-1940), populația românească din Transilvania a ajuns din nou sub ocupație maghiară, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Modificarea cursului războiului, după actul de la 23 august 1944, a fixat drept obiectiv principal, pentru guvernul de la București, eliberarea acestei părți a teritoriului aflată sub ocupație ungară în vederea reinstaurării administrației românești.

Trupele românești care luau parte în luna octombrie 1944 la eliberarea teritoriului sătmărean au fost cele aparținând Armatei a 4-a care și-a instalat punctul de comandă la Jibou. Din subordinea Armatei a 4-a condusă de generalul Gheorghe Avramescu, făceau parte Corpul 2 armată și Corpul 6 armată.

Fiecare dintre aceste două aveau în subordine mai  multe mari unități, unități și subunități.Corpul 2 armată avea în acel moment câmpul de luptă în zonele înalte ale Codrului, flancul drept trebuind să elibereze localitățile situate pe direcția sa de înaintare: Oarța de Jos-Chilioara-Lelei -Ser-Bogdand-Corund-Homoroade-Tătărești-Borlești-Satu Mare.

Flancul stâng urma să se deplaseze pe direcția Hodod-Hurezu-Supurul de Jos-Acâș-Mihăieni-Moftinul Mare-Berveni.Corpul 6 armată trebuia să păstreze flancul drept pe direcția Sărmășag-Bobota-Supurul de Sus-Săcășeni-Craidorolț-Terebești-Moftinul Mic-Carei-Urziceni. Iar flancul stâng: Orbău-Cehăluț-Blaja-Tașnad-Hotoan-Vezendiu-Petrești-Sanislău-Ciumesti.

În data de 23 octombrie, din Raportului Operativ nr.308.804/1944,  aflăm că gen. Gheorghe Avramescu își instalează punctul de comandă la Supurul de Sus. In zona Careiului inamicii desfășoară cele mai importante resurse de care dispun.

La orele 19, Divizia 21 Infanterie se deplasează pe direcția Cămin-Urziceni pentru a cădea în spatele rezistențelor de la sud de Carei. Tot la această oră se ordonă Diviziei 3 Infanterie să împingă dreapta sa în direcția Foieni. În ziua de 24 octombrie, Divizia 18 munte, reduce prin manevră rezistențele de la cota 158, după care își dirijează grosul în direcția Foieni-Urziceni, interceptând șoseaua Carei-Urziceni.

În acele lupte înverșunate, au căzut la datorie 20 de militari români. 6 eroi necunoscuți și 14 eroi cunoscuți și menționați anterior.

Mihai Mocanu

 

Lasati un comentariu