Europa nu ne vrea nici in 2011! Lista ţărilor în care este mai greu să te angajezi!

• publicat la: 21 decembrie 2010
Europa nu ne vrea nici in 2011! Lista ţărilor în care este mai greu să te angajezi!

Când România a intrat în Uniunea Europeană, in 2007, mai multe state membre şi-au rezervat dreptul, conferit prin Tratatul de Aderare, de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru lucrătorii români. Deşi durata limită a restricţiilor este de şapte ani, aşteptările erau ca ţările membre să renunţe treptat la aceste condiţionalităţi, ceea ce s-a întâmplat în cazul unora dintre ele. Altele, printre care Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria sau Olanda, au anunţat că intenţionează să păstreze restricţiile şi in 2011. Ce ţări sunt mai puţin „prietenoase” cu românii si ce acte iţi trebuie ca să poţi lucra, găseşti mai jos!

Măsurile tranzitorii menţinute pe piaţa muncii pentru cetăţenii români nu înseamnă că aceştia nu pot lucra în tările respective, dar procedurile de admisie sunt mai complicate, iar muncitorii celorlalte tări europene au întotdeauna întâietate la angajare.Unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor UE este acela de a circula liber şi de a se angaja în orice stat membru.

Prin Tratatul de Aderare, agreat de România, tările membre şi-au rezervat dreptul de a restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii pentru o perioada de maximum şapte ani.

În consecinţă, în 2007 mai mult de jumătate din ţările europene impuseseră astfel de restricţii, iar în prezent nouă dintre ele le mai păstrează.

Din păcate, ţările cele mai dorite de români, pentru salariile mari şi stabilitatea pe piaţa muncii, respectiv Germania, Marea Britanie sau o parte din ţările nordice, se regăsesc printre cele care au anunţat păstrarea restricţiilor şi anul viitor.

De exemplu, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, declara luna trecută că noul Guvern britanic va păstra valabilă decizia de a menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români cel puţin până la sfârşitul lui 2011.

Austria este chiar mai dură din acest punct de vedere şi a decis extindrea perioadei provizorii de restricţii la libera circulaţie a muncitorilor până in 2013 pentru România şi Bulgaria.

Germania, de asemenea, menţine restricţiile, chiar şi pentru muncitorii sezonieri, deşi atunci când a vizitat România, cancelarul german Angela Merkel anunţase ridicarea acestora in 2011.

Cu toate acestea, Germania a aprobat un contingent de 150.000 de posturi care pot fi ocupate la anul de lucrătorii români in regim sezonier.

De ce acte ai nevoie dacă vrei să te angajezi intr-o ţară care impune restricţii?

AUSTRIA Cetăţenii români care doresc să lucreze în Austria au nevoie de un permis de muncă (Beschäftigungsbewilligung), care trebuie solicitat de către angajator. Începând cu 1 ianuarie 2008, Austria şi-a deschis piaţa muncii pentru cetăţenii noilor state membre ale UE, inclusiv România şi Bulgaria, doar pentru 50 de grupe de meserii, în domeniul construcţiilor, industria auto, pentru bucătari şi ospătari.

BELGIA Pentru ca un cetăţean român să obţină permisul de muncă, este necesar ca un angajator din Belgia să înainteze autorităţilor o cerere pentru a obţine autorizaţia de muncă ,pe baza căreia se obţine permisul de munca. Potrivit autorităţilor, românii beneficiază de o procedură accelerată şi simplificată de obţinere a permisului, care durează 5 zile, în cazul în care vor să se angajeze pe un loc de muncă pentru care nu se găsesc muncitori autohtoni.

FRANŢA Românii care doresc să lucreze în Franţa trebuie să obţină în prealabil o autorizaţie de muncă. Franţa a liberalizat accesul cetăţenilor statelor Uniunii Europene pe piaţa muncii, inclusiv în cazul României, pentru 150 de profesii şi meserii, în domenii precum construcţii, comerţ, agricultură, electricitate şi electronică, transporturi, logistică şi turism, industria uşoară, industria lemnului sau servicii casnice.

GERMANIA De la data aderării României la Uniunea Europeană, Germania a impus restricţii in ceea ce priveşte accesul lucrătorilor români pe piaţa muncii din această ţară.

Cetăţenii români pot beneficia de locuri de muncă numai în baza celor trei acorduri bilaterale încheiate între cele doua ţări, pentru lucrători sezonieri şi ajutor casnic, pentru lucrători oaspeţi şi pentru lucrători detaşaţi în baza contractelor de prestări servicii.

IRLANDA Cetăţenii români aflaţi în căutarea unui loc de muncă au nevoie de permis de muncă, document care se acordă angajatului, nu angajatorului. Pe lângă permisul de muncă, românii mai au nevoie în Irlanda şi de obţinerea unui număr de înregistrare în reţeaua de asitenţă socială, care se eliberează de Biroul local de Asistenţă Socială. Guvernul irlandez a anunţat că va menţine restricţiile pentru înca cel puţin trei ani din cauza creşterii numărului de şomeri.

LUXEMBURG Românii pot lucra în această ţară pe baza unui permis de muncă, în agricultură, hoteluri şi viticultură. Pentru alte sectoare se pot obţine permise de muncă în funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii şi în cazul în care nu se găsesc lucrători autohtoni. Procedura acordării permisului de muncă este mai simplă pentru cetăţenii români şi bulgari decât pentru cei din state extracomunitare.

MALTA În această ţară se acordă permise de muncă doar pentru muncitori calificaţi sau cu experienţă în domeniile în care nu există suficienţi lucrători pe piaţa muncii din Malta.

MAREA BRITANIE Românii care vor să muncească în Regatul Unit au nevoie de permis de muncă înainte de a începe activitatea.

În general, eliberarea documentului cuprinde două etape: angajatorul din Marea Britanie solicită aprobarea locului de muncă în conformitate cu acordurile privind permisele de muncă, iar cetăţeanul român trebuie să solicite un permis pentru lucrătorii în urma aderării.

Există şi domenii de activitate pentru care românii pot solicita permisul de muncă direct de la Ministerul de Interne, fără ca angajatorul să mai fie implicat. Aceste domenii sunt: personalul operaţional în aeroporturi, plasamente “au pair”, lucrători din gospodării particulare, păstori, misionari sau membrii ai unui ordin religios, angajaţi guvernamentali delegaţi, doctori pentru studii post-universitare sau dentişti şi generalişti rezidenţi.

OLANDA Permisul de muncă va fi obţinut de angajator, care trebuie să facă dovadă că pentru acel post nu a găsit un cetăţean olandez sau dintr-un stat membru UE care nu are restricţii pe piaţa muncii.

Excepţie de la regula permisului de muncă fac angajaţii cu pregătire deosebită care căâtigă cel puţin 45.495 euro/an (sau 33.363 euro/an dacă sunt sub 30 ani), cercetătorii şi lectorii universitari cu vârsta sub 30 ani şi medicii care îşi definitivează studiile de specialitate în Olanda pentru a deveni medici specialişti.

Pe lângă cele nouă state membre UE, alte patru state europene (Norvegia, Lichtenstein, Islanda şi Elveţia) impun restricţii lucrătorilor români.

sursa  Incont.ro

Lasati un comentariu