Apel pentru păstrarea claselor româneşti din Ucraina

• publicat la: 16 martie 2016
Apel pentru păstrarea claselor româneşti din Ucraina

Optimizarea anunţată de autorităţile ucrainene în domeniul învăţământului va duce la lichidarea claselor, unde sunt mai puţini de 27 de elevi. Potrivit spuselor şefului Direcţei în chestiunile învăţământului din oraşul Cernăuţi, Serhii Martyniuk clasele cu elevi puţini vor fi închise în aproximativ 20 de şcoli din oraşul Cernăuţi.

„În şcolile cernăuţene sunt clase cu 5 sau 7 copii, a spus domnul Martyniuk. Este vorba de şcolile nr. 10 şi nr. 17”, a menţionat dumnealui. Reamintim că în şcolile menţionate predarea se efectuează în limba română, iar aşazisele reforme anunţate de autorităţi încalcă flagrant dreptul la acces la învăţământul în limba maternă, informează radio „Bucovina”, titrează Bucpress.eu.

Nu e pentru prima dată când autorităţile ucrainene încearcă să reducă la maximum din drepturile care le au minorităţile naţionale, inclusiv, românii din Ucraina. Până acum calmul şi liniştea de care au dat dovadă membrii comunităţii româneşti din Ucraina, au dus la pierderea a zeci de şcoli româneşti. „Mai mult nici că se poate, fraţilor! Nu mai avem şcoli cu limba română de predare în Ucraina pentru a fi închise! Gândiţi-vă că şi noi, românii din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa suntem cetăţeni ai acestui stat, care doreşte să se integreze în comunitatea europeană, gândiţi-vă că şi noi avem copii şi am vrea ca ei să înveţe în limba noastră şi a părinţilor noştri, în limba română, drepturi consfinţite în legile fundamentale ale Ucrainei! Oricât de puţini am fi, VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti!”.

sursa napocanews.ro

Lasati un comentariu