Jeffrey Franks: România va primi bani doar după punerea în aplicare a măsurilor de austeritate

• publicat la: 10 mai 2010
Jeffrey Franks: România va primi bani doar după punerea în aplicare a măsurilor de austeritate

La sfârşitul misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks a declarat că în lipsa măsurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB în 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil şi că  se aşteaptă la o creştere economică abia la finele anului 2011 .

La capătul a două săptămâni de negocieri cu autorităţile române, misiunea de evaluare de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială a prezentat rezultatele evaluării României.

„Situaţia economică a României a fost afectată mai grav decât ne aşteptam, din cauza cererii slabe şi a mediului extern”, a spus Fabienne Ilkovitz, reprezentatul Comisiei Europene. Din acestă cauză, Guvernul a fost nevoit să aplice un program de măsuri pe care reprezentantul CE le apreciază ca fiind foarte dure, dar de ne-evitat.

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks a declarat că România va primi următoarea tranşă de la FMI, de aproape 900 de milioane de euro, doar după ce Guvernul va pune în aplicare măsurile de austeritate. El a subliniat faptul că aceste măsuri nu au fost impuse Guvernului, care a hotărât singur care este calea spre redresare.

Şi reprezentantul FMI a spus că situaţia economică e României este mult mai gravă decît se aştepta şi speră într-o reluare a creşterii economice până la finalul lui 2011, când ţara noastră ar putea ajunge la 3,6%.

În lipsa măsurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% în 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil.

Dacă măsurile de reducere a a salariilor, pensiilor şi a ajutorului de şomaj care au fost propuse de Guvern nu îşi vor face efectul, Fondul Monetar Internaţional va face ajustări, a declarat şeful misiunii FMI.

Oficialul FMI a mai anunţat că guvernul României va demara reforme în sistemul educaţiei şi al sănătăţii, „pentru a se evita rsipa şi ineficienţa”, iar eforturile depuse ar putea face posibil un deficit bugetar de 4,4% din PIB în 2011.

Franks a mai spus că, dacă sistemul de colectare a taxelor ar funcţiona corespunzător, nu ar fi necesară o creştere a acestora şi a subliniat importanţa măsurilor împotriva evaziunii fiscale.

În ceea ce priveşte sistemul bancar, Franks s-a arătat mulţumitde evoluţia acestuia. El a remarcat faptul că băncile străine şi-au meţinut expunerea pe România şi şi-a exprimat încrederea într-o revenire rapidă a creditării.

(Sursa: Realitatea)