Să cadă capete!

• publicat la: 11 iunie 2010
Să cadă capete!

PD-L trebuie să-şi schimbe miniştrii. Nici nu mai contează soarta moţiunii de cenzură. Că Boc e sau nu premier , unii dintre miniştri vor trebui să plece. Din două motive. In primul rând, multi dintre ei nu au dat satisfacţie. Pur şi simplu nu au fost performanţi şi asta se vede in modul cum a fost gestionată criza. In al doilea rând, trebuie să se intâmple pentru a tranşa odată lupta pentru putere din cel mai important partid al ţării.

Dinţi scrâşniţi

In PD-L se scrâşnesc dinţii. De multă vreme. Mai vechi sunt motivele arhicunoscute ale luptei pentru putere între aripa, „greilor” si oamenii lui Basescu. Mai noi sunt cele legate de o guvernare care nemulţumeşte o mare parte a PD-L. Oricare dintre cele doua e motiv de remaniere. Şi primii vor cădea cei care se încadreaza in ambele categorii. Preşedintele Basescu a dat deja un semnal la întâlnierea cu parlamentarii PD-L. Oamenii lui fideli au făcut-o în mai multe rânduri. Aşa că putem aştepta schimbări.

Cine sunt primii vizaţi? Oamenii cel mai greu de schimbat. Berceanu, Videanu şi Blaga. La cine altcineva se putea referi preşedintele atunci cand a spus ca „unii miniştri l-au minţit pe Boc”? Elena Udrea a dat deja un preaviz, atunci când l-a acuzat pe Blaga că a lăsat un dezastru la Ministerul Dezvoltarii Regionale. Pentru acesta din urmă nu lipsa de competenţa e problema, ci tocmai forţa sa. Şi faptul ca ii pune beţe in roate lui Basescu în partid, spun gurile rele.

Videanu sta şi mai prost. Pentru ca e ministrul Economiei, iar Economia e pe butuci. Atât el, cat si Berceanu ori Blaga, au însa atuurile lor. Sa ne amintim că a au conexiuni foarte bune in PD-L. Si ca banii lor şi talentul lor de organizatori au ajutat enorm partidul, inclusiv pe Traian Băsescu, printre ai cărui manageri de campanie au fost. Depinde însă ce s-a întâmplat de atunci încoace. Ce au făcut ei in spatele uşilor închise. Dacă l-au supărat atât de mult pe stăpânul de la Cotroceni al partidului.

Băsescu nu e singurul nemulţumit. Intelectualii de genul Monica Macovei, ori Cristian Preda au ridicat şi ei vocea împotriva lucrurilor care se întâmplă in PD-L. Arătând cu degetul tot spre alde Blaga, Videanu şi Berceanu. Macovei chiar s-a arătat de părere că Blaga ar trebui sa demisioneze, dupa ce s-a aflat ca ginerele sau a primit un contract generos de la stat.

Mai e însa şi a doua categorie de miniştri. Cei care au mai puţin sprijin. Cei care pot fi sacrificaţi, la o adică. Pentru că cineva trebuie să fie. Oameni ca Mihai Seitan de la Muncă. Sau Sebastian Vlădescu de la Finanţe. E cât se poate de posibil.

Cu ce va ajuta?

Schimbările de miniştri işi au rostul lor. Politic, trebuie făcute. Cineva trebuie să plătească. Sau mai curând să deconteze. O va face şi Boc, la vremea lui. Va fi un pas mic spre calmarea tensiunilor din societate. Si tensiunilor din PD-L. Dar mai presus, poate fi şansa de a aduce mai mulţi specialişti in guvern. Pentru că e nevoie.

E nevoie de ceva mai mult decât oameni bine conectaţi politic. Si e nevoie să se schimbe ceva in interiorul PD-L. De ce? Cum spunea consilierul prezidenţial Lăzăroiu, a devenit un partid in care fiecare vorbeşte pentru el şi fiecare încearcă să se salveze. Si nu e bine pentru ei. Dar mai ales nu e bine pentru noi. Fiindcă ei ne conduc.

Lucian Lumezeanu,
colaborator Ziare.com

comentarii

de vector la 22 iunie 2010 - 06:54

Noul imn PDL(dupa ce „Pusca si cureaua lata” a iesit din top) este:
„DE-AS MAI DUCE-O PIN’ LA TOAMNA,LELITA IOANA…(sau BADE TRAIANE sau…)

Lasati un comentariu