INVITAȚIE. Se vor comemora 85 de ani de la înveșnicirea pr.Gheorghe Mureșan, primul președinte al ASTRA Carei

• publicat la: 24 aprilie 2024
INVITAȚIE. Se vor comemora 85 de ani de la înveșnicirea pr.Gheorghe Mureșan, primul președinte al ASTRA Carei

Asociațiunea ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei, în colaborare cu primăria Moftin, vă așteaptă vineri, 26 aprilie 2024, de la ora 12,00, să aducem împreună un omagiu celui care a fost pr.Gheorghe Mureșan la 85 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Comemorarea va avea loc în fața bustului său ridicat în localitatea Moftin, lângă mormintele eroilor români căzuți pentru eliberarea patriei noastre.

Un parastat în memoria preotului greco-catolic Gheorghe Mureșan va fi săvârșit de către preotul Paul Pop.

Pr.Gheorghe Mureșan a fost primul președinte al ASTRA Carei la înființarea sa din 12 iulie 1923. A fost Cetățean de Onoare al orașului Carei și al comunei Moftin.

S-a remarcat ca un apărător al neamului românesc mai ales în perioada când câteva parohii româneşti au fost alipite forţat la Episcopia greco-catolică maghiară de Hajdudorog înființată în 1912. De la începutul  anului 1905 a slujit cu fidelitate în parohia Moftinul Mic de lângă Carei, până în anul 1935 când s-a pensionat.

În 1922 a fost numit canonic onorariu şi decorat cu Ordinele Ferdinand I, Răsplata Muncii, Coroana României în grad de comandor şi Steaua României în grad de ofiţer.

În 1938 a devenit Cetăţean de Onoare al localităţii Moftinu Mic, iar la 30 septembrie al aceluiaşi an primeşte şi titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Carei. Primăria Carei i-a oferit locuinţă pentru tot restul vieţii.

Vineri, 26 aprilie 2024, după serviciul religios vor avea loc depuneri de coroane de flori și alocuțiuni din partea celor prezenți.

ing.Daniela Ciută,

președinte ASTRA  Despărțământul Aurel Coza Carei

Lasati un comentariu