Cum pot fi tratate golurile de memorie la persoanele sănătoase

• publicat la: 24 septembrie 2010
Cum pot fi tratate golurile de memorie la persoanele sănătoase

Aproape fiecăruia dintre noi ni s-a întâmplat să ne întâlnim în mod întâmplător cu cineva cunoscut şi, chiar dacă am recunoscut persoana respectivă după trăsăturile fizice, totuşi nu ne-am putut aminti imediat numele său. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Temple din Philadelphia, Statele Unite, au încercat să dezlege misterul acestei tulburări de memorie în cazul persoanelor sănătoase şi au descoperit că există câteva metode ştiinţifice pentru o a remedia sau chiar elimina.

Potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Neuropsychologia, psihologul Ingrid Olson, şeful echipei de experţi de la universitatea americană, a declarat că, prin stimularea electrică a lobului temporal drept din creier, se poate realiza o îmbunătăţire substanţială a capacităţii de remomerare a numelor persoanelor cunoscute. În cazul adulţilor sănătoşi, care nu au fost diagnosticaţi niciodată cu boli neurologice, capacitatea poate fi îmbunătăţită cu 11%.

Subiecţii selectaţi pentru acest studiu au participat la mai multe şedinţe de stimulare electrică transcraniană în timp ce urmăreau anumite fotografii cu chipurile unor persoane cunoscute sau străine. „Aceste descoperiri relevă nu doar atât cauza golurilor de memorie, dar şi noi perspective terapeutice pentru reabilitarea cognitivă la persoanele adulte sănătoase, dar mai ales la cele care au suferit un atac cerebral sau alte probleme neurologice” – a precizat Olson. În prezent, ea lucrează la un nou studiu pe un lot de pacienţi în vârstă, care şi-a propus să găsească noi soluţii pentru tratarea persoanelor cu tulburări de memorie. Specialiştii de la Universitatea Temple speră ca noua metodă de rezolvare a „golurilor de memorie” – eletroterapia transcraniană – să poată fi aplicată în viitor şi în cazurile de dislexie (o deficienţă de învăţare care împiedică dezvoltarea capacităţii de a citi), hiperactivitate prin deficit de atenţie sau depresie.

Funcţionarea mentală normală a preocupat comunitatea medicală încă din secolul trecut, iar primele încercări experimentale de electroterapie transcraniană au fost făcute în 1902 în Franţa. La acea vreme, această metodă de stimulare a fost denumită electro-somn, pentru că stimularea cerebrală a fost considerată un inductor al somnului, dar adevărata cercetare a început în Uniunea Sovietică în anii 1950, fiind introdusă în Statele Unite în jurul anilor ‘70. În ultimii ani, această metodă de tratament a fost readaptată condiţiilor medicale actuale şi a devenit în special un mijloc de cercetare.

Specialiştii atrag însă atenţia că electroterapia transcraniană nu trebuie să fie confundată cu terapia prin electroşocuri, care foloseşte o cantitate foarte mare de electricitate pentru recuperarea pacienţilor cu boli psihice grave (psihoze sau depresii majore care nu se remit prin farmacoterapie). În contrast, electroterapia transcraniană utilizează doar 1-2 miliamperi cu efectele care durează doar o oră şi este menită să regleze activitatea electro-corticală prin restabilirea circuitelor neuronale, slăbite din diverse cauze. Această tehnică este nedureroasă şi nu provoacă efecte adverse, precum terapia electroconvulsivantă.

RLonline

Lasati un comentariu