Despre „Personajul feminin în literatura română” la Biblioteca Municipală Carei

• publicat la: 11 martie 2014
Despre „Personajul feminin în literatura română” la Biblioteca Municipală Carei

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, le aduce în atenție pe cele care cu sensibilitate discretă sunt factorul de echilibru în familie și la locul de muncă: mamele, surorile, soțiile, iubitele sau colegele de muncă. Sunt ipostaze des întâlnite ale femeii contemporane.

Pentru că rolul bibliotecii publice este de a promova lectura, Biblioteca Municipală Carei a omagiat femeia prin dezbaterea cu genericul „Personajul feminin în literatura română”.

Invitați la această dezbatere au fost scriitorul Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale, poetul Robert Laszlo, director adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, prof. Rodica Pop, director adjunct al Liceului Teoretic Carei, alături de un grup de elevi ai liceului, pasionați de lectură.

Personaje din lecturile autorilor canonici, și nu numai, au prins contur în discuțiile purtate de elevi cu scriitorii invitați. De la personajul biblic Eva, la Regina Maria, Regina României Mari, de la Maitreyi, la Zoe Tipătescu, Ella Gheorghidiu sau Otilia, personajele feminine au fost evocate cu tiparul caracteriologic imprimat de autor.

Chiar dacă au trăit vremuri în care erau văduvite de unele drepturi cetățenești, printre care dreptul la vot, de exemplu, sau nu aveau o carieră profesională, fiind casnice, femeile au jucat un rol important în dezvoltarea societății.

Nemulțumirea a fost ingredientul care a declanșat declicul dezvoltării. Toți cei care sunt inventatori, cei care au descoperit radioul, becul, mașina, au fost nemulțumiți de ceva, Nici eu nu sunt mulțumit pentru că mai sunt atâtea cărți despre care nu știu, sau pe care nu le-am citit” a fost răspunsul lui Felician Pop la întrebarea pusă de un elev dacă este mulțumit cu ce a realizat ca scriitor și profesional. „Omenirea are ca repere fericirea, bucuria, lucrurile bune ce i se întâmplă în viață. Oamenii nu știu să-și gestioneze tristețea, nefericirea. Secretul este ca să primim tot ce ni se întâmplă cu seninătate” a continuat acesta.

Poetul Robert Laszlo a fost provocat de elevii curioși de actul creației, fiind întrebat dacă atunci când creează o poezie se gândește la un ritm, o intonație ce trebuie să le evidențieze cel care le citește. Răspunsul a venit firesc: „Cel care îmi recită poeziile trebuie să transmită ce simte el rostind versurile.” A recitat apoi câteva poezii dedicate femeii.

La finalul evenimentului, Felician Pop a oferit câteva cărți Bibliotecii Municipale Carei, printre care „Istoria pălincii” scrisă împreună cu Robert Laszlo, căruia îi aparține și volumul „Centenarul Filarmonicii Sătmărene” aflat printre volumele donate. De asemenea, Robert Laszlo a oferit volumul său de debut „În vid iată viața mea”, ce va apărea în curând și în traducere maghiară.

Ca o  recunoastere a muncii laborioase depusa constant de bibliotecara Nicoleta Latis,initiatorul acestui eveniment, Felician Pop i-a înmânat   o Diplomă de excelență  oferită de Consiliul Județean Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale Satu Mare pentru „contribuția remarcabilă adusă la valorificarea tezaurului cultural și spiritual sătmărean”.

Prof.Rodica Pop

comentarii

de participant la 13 martie 2014 - 10:28

Felicitari pentru actiune tuturor celor implicati!
Va rog sa atrageti atentia celor din presa judeteana care au scris despre acest eveniment ca trebuie sa specifice cine a organizat evenimentul,cinel-a pregatiti si cine au fost invitatii de la judet chiar daca autorul articolului nu agreaza acele persoane!
Am crezut ca numai la primaria Carei se practica metodele comuniste dar se pare ca a fost infestata si presa judeteana.
Ce vor spune elevii care au fost prezenti si care au vazut cu ochii lor derularea evenimentului?
Astfel de exemple din partea unor organe de presa,aservite se pare,ii desconsidera!

de contabil la 13 martie 2014 - 11:28

merita urmarit cat se aloca pentru presa aservita primariei carei.sumele sunt de multe sute de mii de lei asa ca nu asteptati ca cineva sa scrie adevarul despre activitatile din carei care nu preamaresc primarii si lingaii lor/

Lasati un comentariu