Numărul îmbolnăvirilor de viroze depăşeşte 1300 de cazuri în judeţ

• publicat la: 11 noiembrie 2015
Numărul îmbolnăvirilor de viroze depăşeşte 1300 de cazuri în judeţ

Peste 1300 de sătmăreni au ajuns la spital săptămâna trecută după ce au răcit sau au făcut pneumonie. Cei mai afectaţi sunt  persoanele cu vârste cuprinse între 15-49 de ani, dar şi copiii.Cauzele înmulţirii îmbolnăvirilor sunt puse pe seama variaţiilor de temperatură şi pe vremea mult prea blândă din ultimele zile.

Potrivit evidențelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, numărul cazurilor de viroză, gripă şi pneumonii a crescut îngrijorător în  ultima săptămână de raportare  şi anume 2 – 8 noiembrie 2015, fiind înregistrate 1311 cazuri.
Cele mai multe astfel de cazuri (613) au fost înregistrate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. Pe locul secund se află cei cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani (234), aceștia fiind urmați de copiii între 2 şi 4 anișori (181 cazuri)

În ceea ce priveşte cele 246 pneumopatii acute  raportate  în  aceeaşi săptămână , incidenţa cea mai crescută s-a înregistrat la grupa de vârstă 15-49 ani, cu 96 de cazuri, şi în rândul copiilor cuprinşi în grupa de vârstă 2-4 ani, cu 24

de cazuri.

Fiind sezonul virozelor respiratorii şi deoarece răspândirea lor este favorizată şi de vremea blândă, dorim să vă reamintim unele aspecte privind virozele respiratorii banale (răceli) şi gripa; măsurile de prevenire şi tratament sunt asemănătoare:

Pentru prevenire trebuie ştiut că infecţia gripală se răspândeşte pe cale aeriană. Acoperiţi gura şi nasul cu şerveţelul sau batista când strănutaţi, tuşiţi, căscaţi, şi spălaţi-vă des pe mâini. Aerisiţi frecvent, şi la copii mici, vârstnici, bolnavi!

Vă sfătuim să evitaţi aglomeraţia (transportul în comun, sălile de spectacole etc.). În caz de epidemie,  în spitale se ordonează carantină, dar nu e bine de mers nici în vizită sau la petreceri. Evitaţi răceala, frigul fiind un factor important care pregăteşte teren ideal pentru invazia virală. Medicul  poate să vă recomande şi vaccin antigripal. Femeile gravide să se ferească în mod special de gripă, pentru că poate produce avort spontan sau malformaţii congenitale.

Creşteţi rezistenţa organismului cu vitamine, mai ales vitamina C, de preferat sub formă naturală, consumând fructe proaspete (mere, portocale, grapefruit, lămâi), varză murată. Vitamina C se distruge prin preparare termică, deci lipseşte din mâncarea gătită, compoturi.

În caz de îmbolnăvire apelaţi la medic! Este indicat repausul la pat; bolnavul să fie izolat, să doarmă separat, eventual puteţi să folosiţi chiar şi acasă măşti de protecţie. Copilul bolnav să fie scos imediat din colectivitate. Se recomandă vitamine, mai ales vitamina C, dietă uşoară cu multe lichide (apă minerală, supe, ceai, sucuri de fructe şi de legume, iaurt etc.).

Lasati un comentariu