Păreri avizate despre perdeaua forestieră ce maschează Monumentul Ostaşului Român din Carei

• publicat la: 23 februarie 2017
Păreri avizate despre perdeaua forestieră ce maschează Monumentul Ostaşului Român din Carei

Isteria declanşată în urma publicării imaginilor care prezintă situaţia de la Carei unde cel mai important monument de for public este mascat de o perdea forestieră formată de tuia de 9 m înălţime a scos la iveală deranjul  punerii în valoare a  Monumentului Ostaşului Român pentru unii careieni.

Aceştia au făcut un adevărat concurs de fotografii  efectuate doar în faţa acestui ansamblu monumental    crezând că astfel  vor face monumentul vizibil. Unii fotografi  cu experienţă au şi recunoscut că trebuie să stai într-un anume loc pentru a putea prinde Monumentul în toată splendoarea sa.

Fülöp Csaba mai incercati putin pe stanga, si cu alte setari

Like · Reply · 5 · 20 February at 18:34

ülöp Csaba Fac poze unde vreau, nu ma deranjeaza altfel nu faceam poze.

Like · Reply · 5 · 20 February at 18:37

Ciuta Daniela Daniela Ca artist fotograf ar trebui să ştiţi că un astfel de monument trebuie pus în valoare şi nu înconjurat cu tuia de 9 m, cel puţin aşa se procedează în Ungaria când e vorba de monumente de for public. În Budapesta sau Debrecen monumentele de for public sunt total degajate de arbori de 9 m înălţime.

––––––––––––––––

Am solicitat în cursul zilei de  ieri 2 păreri avizate din partea şefului secţiei Muzeu Carei din subordinea Muzerului Judeţean Satu Mare, Hago Nandor Attila şi  a  consacratului artist Aurel Donca, pictor şi profesor de desen.

Domnul Hago Nandor a răspuns cu bunăvoinţă întrebării legate de  oportunitatea  păstrării acelei perdele de tuia în jurul Monumentului Ostaşului Român din Carei, recunoscând că un monument de for public trebuie pus în valoare şi recunoscând că nu a văzut astfel de practici  la Budapesta, Gyor , Sibiu sau  în  alte centre culturale importante vizitate.

Discuţia a avut loc la finalul vernisajului expoziţiei de relicve militare de la Castelul Karolyi.

Profesorul  Aurel Donca este un nume binecunoscut nu doar la Carei , acesta fiind solicitat de către Primărie pentru realizarea stemei  Careiului.

Acesta a afirmat că …,,, Monumentul Ostaşului Român  este un simbol al Careiului şi ca atare trebuie pus în valoare.  Iniţial pe locul unde sunt acum aceşti tuia au fost flori. Ar trebui să se renunţe la aceşti arbori înalţi care maschează acest obiectiv  foarte bine realizat şi care trebuie să fie văzut  şi admirat. Nu aşa se pune în valoare un monument de for public.,,

 

Buletin de Carei

Urmăriţi ce frumos este pus în valoare un ansamblu monumental din Budapesta sau Madrid sau….

 

comentarii

de locuitor la 23 februarie 2017 - 20:01

Acolo sunt primari cu un anumit nivel de cultura….arhitecti si multi alti oameni capabili care isi pretuiesc orasul si stiu sa puna in valoare fiecare pietricica din oras.La noi…..

de Farcau Mariana la 23 februarie 2017 - 21:43

La noi sunt codrii verzi…..dar de tuia care acopera toata frumusetea monumentului nu avem nevoie! Am impresia ca „cineva” face alergie la tot ce inseamna numele Ciuta…E mare lucru sa fii OM in ziua de azi!

de Bokor Rolland la 24 februarie 2017 - 00:29

Doamna draga, dar nu vreti sa faceti comparatie intre Budapesta sau Madrid si Carei? Parca faceti paralel intre o caruta si o masina formula 1…. Careiul e caruta, dar nu din cauza ca sunt niste tuia pe langa un monument, ci din cauza oamenilor, care incearca sa se lege si de aerul curat, cum faceti si dumneavoastra!!!! Sa nu daramam niste blocuri, si complexe comerciale (????), ca de la spital nu se vede monumentul……..

de Buletin de Carei la 24 februarie 2017 - 00:53

Ce meserie aveti?

de Bokor Rolland la 24 februarie 2017 - 10:01

Nu cred ca are relevanta !!!! Sunt Careian !!!! Doar asta conteaza !!!

de Buletin de Carei la 24 februarie 2017 - 10:22

Doar în cazul Monumentului sunteţi careian? În cazul abuzurilor din primărie şi al direcţionării banilor careienilor către grupuri de interes nu mai sunteţi careian? Când o tânără careiancă fără ochi este supusă abuzurilor primarului nu mai sunteţi careian cu spirit civic?

de Bokor Rolland la 24 februarie 2017 - 11:27

Dar Dumneavoastra ce sunteti? Careian nici intr-un caz !!! Nimica altceva nu va intereseaza, numai sa incercati sa murdariti primarul orasului, carui putem sa multumim mult, si va cred ca nu puteti inghitii ca oamenii il pretuiesc (ca a facut si face mult pentru oras), pentru ca pe dumneavoastra nu va mai baga nimeni in seama, si numai cu asemenea postari mai puteti sa esiti un pic in evidenta, dar nu pentru faptul, ca scrieti ceva bun, si frumos, ci pentru ca tulburati linistea oamenilor, cu minciunine si lucrurile intoarse pe dos !!!! Daca va uitati la cineva in cur, sa nu asteptati sa ii vedeti fata !!!! Uitati-va la monument din fata !!!!!

de Buletin de Carei la 24 februarie 2017 - 13:13

Daca va place sa traiti in minciuna e alegerea dvs. Ati contribuit cu ceva la dezvoltarea orasului sau asigurati venituri pentru familii de careieni? Dati din gura in necunostinta de cauza ca o moara stricata. Lipsa de respect de care dati dovada la adresa careienilor va descalifica. Ati ales sa traiti in minciuna. Ce ştiţi dvs despre activitatea noastră, concret? Aveţi pretenţia să plătim impozite la oraş din care doar pentru dvs să se întreţină monumente şi busturi? Ne interziceţi busturi româneşti în parcurile oraşului şi veniţi să daţi lecţii de patriotism local? Incercaţi în altă parte cu astfel de gogoriţe.

Lasati un comentariu