Comemorarea eroilor la Tătăreşti

• publicat la: 29 mai 2017
Comemorarea eroilor la Tătăreşti

Joi, 25 mai 2017, de sărbătoarea Înălţării Domnului, de la ora 12,30, la Monumentul Eroilor Neamului din Tătăreşti, a avut loc un scurt ceremonial religios şi laic pentru cinstirea memoriei celor ce şi-au dat suprema jertfă pentru ţară. A devenit o tradiţie ca, de Ziua Eroilor (marcată întotdeauna de Înălţare) credincioşii din Tătăreşti să se deplaseze, după Sfânta Liturghie, cu mic cu mare, la Monument. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, deşi numărul creincioşilor este, pe an ce trece, tot mai mic, în plus, nici vremea nu a fost extrem de favorabilă.

În cadrul ceremonialului religios, săvârşit de preotul local Florin Libotean, au fost pomeniţi toţi eroii satului, acei tineri care au plecat pe fronturile celor două războaie mondiale alea secolului trecut şi nu au mai revenit niciodată la „dulci căsuţele lor”, precum şi cei 28 de ostaşi ai armatei române eliberatoare, căzuţi pe raza localităţii în octombrie 1944.

Lor li s-au mai adăugat şi numele altor săteni care au fost ucişi de armata germană în retragere pentru că au sprijinit forţele româneşti. După parastas, au rostit frumoase cuvinte preotul paroh şi primarul comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolc, trecându-se apoi la depunerea a două coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Viile satu Mare, respectiv a Asociaţiei Fiii Satului Tătăreşti. Apoi, elevii ciclului primar de la şcoala din Tătăreşti au depus pe marginea monumentului buchete de flori şi au interpretat câteva cântece patriotice.

Manifestarea de la monument s-a încheiat cu un cântec în primă audiţie, interpretat de către Angela Munteanu, fiică a satului, pe versurile învăţătorului Balint Vasile. Poezia, intitulată La Monument, a fost recuperată de Voicu Şichet, preşedintele Asociaţiei Fiii Satului Tătăreşti, de la mătuşa sa, Ţîra Cornelia, cea care a recitat-o pentru prima dată, imediat după război, în faţa micului monument ce a ost ridicat lângă groapa comună în care au fost înmormântaţi în octombrie 1944 ostaşii români. Speră ca, după finisare şi orchestrare, cântecul, cu profunde semnificaţii şi reverberaţii patriotice, va avea succes, cel puţin la Satu Mare.

După încheierea manifestărilor, membrii Asociaţiei Fiii Satului Tătăreşti s-au reunit în cadrul unei şedinţe de lucru pentru a discuta şi lua hotărări cu privire la organizarea ediţiei 2017 a Sărbătorii Fiii Satului Tătăreşti, care va avea loc în 02-03  septembrie, la căminul cultural din localitate. Organizatoriii îi invită de acum pe toţi cei legaţi într-un fel sau altul de această străveche vatră românească de la confluienţa Codrului cu Câmpia Someşană, programul şi detaliile asupra sărbătorii urmând a fi comunicate al timpul potrivit.

col(r) Voicu Şichet

Lasati un comentariu