Atentat la identitatea unui sat de moţi de câmpie

• publicat la: 1 October 2017
Atentat la identitatea unui sat de moţi de câmpie

Cu durere în suflet vă anunţăm că a mai avut loc un atentat la identitatea moţilor de câmpie din satul Ianculeşti ce aparţine de mun.Carei. După menţinerea  în izolare a Căminului Cultural care nu se vrea reabilitat şi este lăsat să se degradeze, a venit acum rândul Muzeului Satului.

Aici, în acest muzeu au venit numeroşi vizitatori care au lăsat câteva rânduri scrise în Caietul de Onoare. Străini din Londra au apreciat  acest colţişor care povesteşte singur despre istoria strămoşilor moţilor din Ianculeşti.

Interpreţi de folclor sau urmaşi ai acestora au lăsat în caiet impresii şi sentimente. Ultimele se opresc în anul 2015…Leagănul  de copil şi toate uneltele specifice muncilor din gospodăriile de moţi au fost atent întreţinute în calitate de piese de muzeu.

Ultimul delegat sătesc cu domiciliul în vatra satului a adus aici toţi oaspeţii veniţi la Zilele Iancului.

Priviţi cum arată acum încăperea amenajată ca Muzeu în  incinta clădirii fostei grădiniţe.

Nu mai este nici steagul de la intrare….Interesele şi jocurile politice au băgat dihonia între moţii  din satul Ianculeşti.

Priviţi cum arată o încăpere chiar de lângă cea în care odată era un muzeu bine îngrijit….aici vin la întruniri mai marii momentului  care nu sunt deloc deranjaţi de halul în care arată acum Muzeul Satului.

Micile favoruri şi mai micile câştiguri de moment cu care au fost ademeniţi cei mai slagi de înger  i-au îndepărtat de păstrarea valorilor lăsate de strămoşii lor dar mai ales de promovarea zestrei lor în rândul tinerei generaţii. La ultimele 2 ediţii ale zilelor satului Ianculeşti, copii satului nu au mai avut loc în programul artistic şi au rămas simpli spectatori. Pozele  de mai jos  sunt  de colecţie, din perioada când  copii deschideau programul Zilele Iancului. Pe atunci primarul din Carei nu participa la eveniment.

După Căminul Cultural, participarea copiilor la programele artistice din sat şi demolarea clădirii fostei şcoli, Sstul Ianculeşti a mai pierdut un loc identitar….încăperea Muzeului Satului , un colţ plin de istorie. Şi nu datorită unor factori externi ci datorită lipsei lor de unitate.

Buletin de Carei

comentarii

de rodica la 1 October 2017 - 17:32

parca e o sala de sedinte de partid comunist! precis chiolhanesc bine acolo si rad cu primaru ca au pus la pamant satul,.tradatorii tot tradatori ramin!

Raspunsuri

Lasati un comentariu