Momente istorice la Carei în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA

• publicat la: 17 octombrie 2017
Momente istorice la Carei în cadrul celei de-a 112-a Adunări Generale ASTRA

Cea de-a 112-a Adunare Generală ASTRA de la Carei din perioada 13-15 octombrie 2017  a constituit un moment istoric  pentru aceste meleaguri româneşti, momente  care  vor rămâne pentru mult timp de acum încolo în amintirea celor care au luat parte la ele. Deşi ne-am aflat la a 112-a Adunare Generală , din anul 2017,  lucrările s-au desfăşurat după protocolul de la înfiinţarea ASTRA din 1861.

Cele două biserici româneşti surori au fost împreună pe tot parcursul manifestărilor. Acesta este şi motivul pentru care la ceremonia de dezvelire a bustului lui Mihai Eminescu de la Carei am fost înconjuraţi de o aură de lumină aurie care a adus în sufletele noastre  iubire, stare de mulţumire şi satisfacţie cum rar întâlnim.

Toţi cei prezenţi au mărturisit că au fost încercaţi de emoţie puternică şi de sentimente de bucurie.

Asociațiunea   Transilvană  pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA s-a constituit oficial în anul 1861 avându-l ca preşedinte pe Mitropolitul Andrei Şaguna iar ca vicepreşedinte pe greco-catolicul Timotei Cipariu.

A fost asigurată în acest fel  în  conducerea ASTRA   reprezentarea  religiei ortodoxe  şi  a celei  Greco-catolice deopotrivă.

După ani de muncă laborioasă a ASTREI (conferințe, editări de cărți, înființări de școli), Timotei Cipariu declara în 1867 următoarele: „Simțul național s-a deșteptat în toată românimea. Națiunea română a venit la cunoștința poziției care i se cuvinte între națiunile Europei; ea va face toți pașii cuveniți pentru a ocupa această pozițiune cu demnitate.  Am început a ne elibera patria, am început a ne elibera limba.”

,,Sus Naţia,,  saluta Mihai Eminescu  şi iată că în faţa bustului său de la Carei s-a produs minunea.  Astrişti din toate colţurile ţării , careieni şi participanţi din alte ţări şi localităţi au asistat la serviciul religios  săvârşit de reprezentanţii celor două biserici româneşti  surori.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale.

 

Daniela Ciută,

preşedinte al Despărţământului ASTRA Carei

Imagini

https://www.facebook.com/pg/buletindecarei.ro/photos/?tab=album&album_id=1933079760273626

Lasati un comentariu