Invaţă să mănânci pentru un somn liniştit

• publicat la: 13 martie 2010
Invaţă să mănânci pentru un somn liniştit

Pe lângă faptul că ne incarcă bateriile după o zi obositoare, studiile arată că somnul ne şi fereşte de anumite afecţiuni. Ce facem insă când stresul sau alte probleme ne răpesc din orele de somn, atât de importante pentru sănătate?

Cele mai simple metode pentru a avea un somn liniştit ţin de adoptarea unor obiceiuri sănătoase şi a unei alimentaţii adecvate. Află câteva sfaturi legate de alimentaţie care te vor ajuta să ai un somn linistit şi odihnitor.

Optează pentru alimente bogate in triptofan.Cu toţii ştim că o cană de lapte călduţ seara ne ajută să avem un somn linistit şi asta datorită unui ingredient special. Produsele lactate conţin triptofan, substanţa care acţionează asemănător cu somniferele. Mai poate fi găsit in alimente precum carnea de pasăre, banane sau miere.
O mică gustare inainte de somn ajută. Dacă faci parte dintre persoanele care suferă din cauza insomniei, mănâncă ceva inainte de a te băga in pat. Atentie insă, asta nu inseamnă că poti lua masa la o oră inaintată. Gustarea trebuie să fie cât mai mică, pentru ca o cantitate mare de mâncare iţi poate solicita sistemul digestiv, iar somnul va veni mai greu.
Fără junk-food! Pe lângă faptul că acest tip de alimentatie iti „atacă” silueta, studiile arată că alimentaţia bogată in grăsimi din timpul zilei afectează şi calitatea somnului.
Atenţie la alimentele care conţin cafeină! Nu uita că pe lângă evitarea cafelei seara, trebuie să fii atent şi la celelalte surse de cafeină (ciocolata, cola, ceaiuri). Surse bogate de cafeina pot fi şi anumite medicamente precum cele pentru slăbit sau calmantele. Citeste cu atentie etichetele medicamentelor pentru a le evita pe cele care provoacă insomnie sau afectează calitatea somnului.
Limitează consumul de alcool. Deşi te poate ajuta să adormi repede, este posibil ca somnul să nu fie tocmai unul odihnitor. Alcoolul iţi va da dureri de cap, coşmaruri, transpiraţii nocturne. Dacă totuşi consumi alcool seara, incearca să bei mai multa apă pentru a reduce efectele.
Evită alimentele grele şi picanate. Dacă te duci la culcare cu stomacul plin, vei adormi mai greu. Este recomandat să iei masa cu cel puţin patru ore inainte de culcare. De asemenea, este indicat să eviti alimentele picante pentru că iţi vor da arsuri la stomac.
Nu consuma proteine inainte de ora de somn. Deşi sunt importante pentru alimentatia ta, proteinele nu sunt recomandate drept gustare inainte de culcare. Alimentele bogate in proteine sunt mai greu de digerat. Optează pentru o cană cu lapte cald şi caţiva biscuiţi si vei avea un somn linistit.
Redu consumul de lichide după ora 20:00. Cu totii ştim cât de important este să ne menţinem hidratarea pe parcursul zilei dar, este indicat să limitezi consumul de apă inainte de a merge la culcare. In caz contrar, somnul tău va fi intrerupt de nevoia de a merge la baie.
Nu fuma seara. Deşi să fumezi iţi poate pare relaxant, nicotina este un stimulent şi are efecte similare cu cafeina. Evita să fumezi inainte de somn sau dacă te trezesti in timpul nopţii.

Alte sfaturi utile

Obişnuieşte-te să mergi in pat la aproximativ aceeaşi oră, astfel incât organismul să se obisnuiasca să doarmă la o anumita oră;

Nu iţi programa exerciţiile fizice inainte de ora de culcare pentru că iti vor alunga somnul;

Evită alimentele care contin cofeină după ora 16:00. De asemenea, renuntând la fumat şi alcool după-amiaza te poate ajuta să ai un somn mai linistit;

Relaxează-te. Evită să priveşti un film violent inainte de a merge la culcare;

Nu dormi mult după-amiaza. Dacă dormi mai mult de 30 de minute după-amiaza, seara vei adormi mai greu;

Creează o atmosfera potrivită pentru odihnă. Studiile au arătat că oamenii dorm mai bine intr-o cameră intunecată şi mai răcoroasă. Indepărtează, de asemenea, orice sursă de zgomot.

Lasati un comentariu