Plata concediului medical va fi suspendată dacă asiguratul nu este găsit acasă

• publicat la: 14 aprilie 2010
Plata concediului medical va fi suspendată dacă asiguratul nu este găsit acasă

Reprezentanţii angajatorului sau ai Casei de Asigurări de Sănătate, însoţiţi de un poliţist, vor putea verifica dacă asiguraţii aflaţi în concediu medical se află la domiciliu, iar în caz contrar concediul nu va mai fi plătit începând cu ziua următoare, a stabilit Guvernul.

”Reglementarea aprobată de Guvern are în vedere o modalitate de verificare a prezenţei asiguraţilor la domiciliu sau la adresa indicată, pe baza unei proceduri care va fi stabilită prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Vreau să spun de la bun început că nu vom intra în casa cetăţeanului”, a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Maximum 30 zile de concediu medical pot prescrie medicii de familie.

Prin acelaşi ordin se va propune reducerea numărului de zile de concediu medical ce pot fi prescrise de medicul de familie de la 45 la 30 de zile.
Potrivit lui Cseke, la locuinţa asiguratului se va prezenta un reprezentant al angajatorului (în primele cinci zile de concediu medical, când acesta este plătitorul indmnizaţiei), sau al Casei de Asigurări de Sănătate (care plăteşte indemnizaţia începând cu a şasea zi de concediu), împreună cu un reprezentant al Poliţiei, pentru a verifica prezenţa bolnavului.

”Dacă nu găsim persoana respectivă la această adresă se va încheia un proces verbal de către cele două persoane care merg să verifice şi, de a doua zi, nu se va mai plăti concediul medical”, a spus ministrul.

El a adăugat că în alte state europene, precum Austria, asiguraţii aflaţi în concediu medical trebuie să permită accesul angajaţilor casei de sănătate în locuinţă, iar dacă aceştia consideră că nu mai este necesar concediul medical, asiguratul trebuie să se prezinte la locul de muncă începând cu a doua zi .Medicii care acorda concedii medicale in mod abuziv pot primi amenzi.

Anul trecut au fost acordate 2,7 milioane concedii medicale.

Ministrul a spus că se doreşte limitarea folosirii în mod abuziv a concediilor medicale. Anul trecut, au fost eliberate 2,7 milioane de certificate de concediu, in conditiile in care exista aproximativ 5 milioane de angajati. “Dacă ar fi să generalizăm, am putea spune că unul din doi angajaţi au avut concediu medical” a precizat Cseke Attila.

sursa  capital.ro

Lasati un comentariu