Asigurările RCA s-au ieftinit. Vezi cât costă şi de unde le poţi obţine

• publicat la: 27 octombrie 2011
Asigurările RCA s-au ieftinit. Vezi cât costă şi de unde le poţi obţine

Asigurările auto RCA au preţuri mult mai scăzute in 2011 faţă de anul trecut, datorită mai multor factori. De exemplu, bugetarii şi pensionarii fac parte din categoriile privilegiate când vine vorba de incheierea RCA-ului. De asemenea, preţul poate depinde de judeţ, mediul rural sau urban.

Un alt factor care influentează prima de asigurare este sistemul bonus-malus, care a fost introdus in luna ianuarie a anului trecut. Acesta este un sistem prin care prima de asigurare poate fi redusa (bonus), dacă in anul (sau anii) anterior/i asiguratul nu a avut daune, sau poate fi marita (malus), daca asiguratul a inregistrat daune, incepand cu 1 ianuarie 2009, data de referinta a sistemului bonus-malus.

Tarifele sunt mai mici decât anul trecut si datorita scaderii nivelului de trai al populatiei. Soferii care pot obtine polite de RCA ieftin beneficiaza de niste reduceri la companiile de asigurare in functie de anumite criterii de eligibilitate.

Aceste reduceri se pot acorda in functie de:

– Adresa (municipiu/ oras/ comuna/ sat);
– Clasa bonus-malus anterioara;
– Persoana cu deficiente locomotorii (daca vehicului este modificat conform deficientei locomotorii);
– Reduceri comerciale (daca este bugetar asiguratul sau sotia, vechime permis, somer, daca are copii minori in intretine, daca este elev sau student sau daca lucreaza intr-o institutie cu actionariat de stat).

Care sunt ofertele companiilor in materie de RCA?

Am luat ca exemplu o Dacia Logan motor de 1.4. Tarife sunt calculate pentru un sofer cu varsta in jur de 30 de ani, din Bucuresti, fara copii, fara alte reduceri suplimentare (bugetar, copii minori etc.), preturi calculate in 2011.

La Euroins, o polita cumparata pe 6 luni de zile, in 2011, costa 136,78 lei, spre deosebire de anul 2010, cand era 273,14 lei. Observam o diferenta destul de mare, de 100 lei.

Remarcam, de asemenea, diferenta de pret si la Carpatica sau Asirom. Astfel, in primul caz, in acest an platiti doar 141,86 de lei, fata de 313,08 lei, in 2010. La Asirom, pretul este de 170,23 de lei, in 2011, comparativ cu 300 de lei, in anul precedent. Doar la Uniqa nu vedem diferente majore, costul, in acest an, fiind de 172 de lei, fata de 218,31 de lei.

Ar mai fi de precizat ca automobilele Logan nou inmatriculate au un tarif mai mare la RCA decat cele deja inmatriculate, care au o clasa de bonus-malus pe baza careia se fac reduceri.

Fata de anul 2010, tarifele de baza (fara reduceri bonus sau penalizari malus aplicate) au scazut la majoritatea asiguratorilor, chiar si cu 100 de lei. Din dorinta de a atrage cat mai multi clienti, unele societati de asigurari o sa reduca si mai mult tarifele RCA in luna decembrie, venind cu diferite oferte promotionale.

Daca tarifele de prima au scazut, valoarea despagubirilor a crescut. De exemplu, cea mai mare despagubire platita in Romania pe RCA a fost de 1 milion de euro.

Articol realizat cu sprijinul site-ului de comparatii asigurari locuinte.

 

sursa ziare.com

Lasati un comentariu