Berceanu vrea taxe ca „să geamă ăştia cu Q7“. FMI îi transmite lui Boc: „Nu avem încredere în voi“

• publicat la: 4 mai 2010
Berceanu vrea taxe ca „să geamă ăştia cu Q7“. FMI îi transmite lui Boc: „Nu avem încredere în voi“

Şeful de la Transporturi nu este de acord cu majorarea cotei unice sau a TVA însă are propria listă de taxe şi impozite despre care spune că sunt prea mici, printre care şi cea auto. El a povestit pentru Gândul cum au decurs negocierile cu FMI şi cum oficialii Fondului au recunoscut pe faţă că n-au încredere în Guvernul Boc

„Când n-ai bani, te gândeşti şi la variantele astea. Faci tot felul de simulări. Ia dom’le, cum o fi dacă umblăm la cifrele astea?”. Explicaţia a fost dată de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, într-un interviu pentru Gândul. Oficialul a precizat extrem de clar că el e împotriva creşterii TVA sau a cotei unice. Berceanu spune că pentru a face rost de bani în economie a cerut Fondului Monetar, chiar la negocierile de ieri, să permită României să depăşească deficitul bugetar, însă, banii respectivi să fie băgaţi în investiţii. Tot Berceanu însă a parafrazat răspunsul oficialilor FMI: „Nu. Aveţi deja o problemă cu deficitul pentru că v-a scăzut creşterea economică şi, în plus, nu avem încredere în voi că veţi folosi banii pentru investiţii”. Chiar dacă se opune creşterii TVA sau a cotei unice, Berceanu spune că are lista lui de taxe pe care le-ar mări. Să crească impozitul pe maşini de lux ca „să geamă toţi ăştia cu Q7”, după cum declară oficialul. Să fie taxată a doua sau a treia proprietate şi, în fine, să fie impozitate terenurile agricole nelucrate.

Discuţia cu ministrul vine după ce ieri preşedintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat un document conform căruia Guvernul vrea să renunţe la cota unică de 16% şi să o mărească la 25%, în funcţie de anumite praguri, şi în cazul salariilor şi în cazul profiturilor firmelor. În acelaşi timp membrii Guvernului erau în mijlocul negocierilor cu delegaţia FMI, prezentă la Bucureşti pentru a decide dacă România va primi de la Fond tranşa a cincea a acordului, de peste 850 de milioane de euro, care va fi virată integral în conturile BNR.

Membrii cabinetului Boc nu au negat existenţa documentului propriu-zis, în care se prezintă varianta dublării impozitelor pe terenuri şi locuinţe, precizând doar că acesta nu este oficial. „Singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional”, a precizat ministerul de resort într-un comunicat de presă. Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat la finalul negocierilor cu membrii executivului că nu se pune problema majorării taxelor în următoarele luni.

Intervievat de Gândul, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, susţine că paginile prezentate de liderul PNL fac parte, cel mai probabil, dintr-un document de lucru al Finanţelor. Berceanu spune că atunci când n-ai bani este normal să îţi faci scenarii, să vezi cum ar fi dacă măreşti vreo taxă. În ceea ce priveşte rugămintea lui la oficialii FMI, privind creşterea ţintei de deficit bugetar pentru a avea mai mulţi bani pentru investiţii, ministrul spune că acesta a fost negativ.

FMI nu are incredere in Guvernul BOC

Şeful de la Transporturi a anunţat recent că va cere Fondului majorarea ţintei de deficit bugetar cu 1-2 puncte procentuale de la nivelul stabilit, de 5,9% din PIB, pentru a putea cheltui mai mulţi bani pe drumuri. Majorarea ar fi permis cheltuirea a până la 2,5 miliarde de euro în plus. Răspunsul FMI a fost negativ. „Eu le-am propus să mai creştem puţin deficitul şi diferenţa să meargă la investiţii. Dacă băgăm bani în investiţii ăla tot se duce la hipermarket, face cumpărături iar banii se întorc la buget”. Întrebat care a fost răspunsul Fondului, Berceanu i-a citat pe oficialii FMI: „Nu. Aveţi deja o problemă cu deficitul pentru că v-a scăzut creşterea economică şi, în plus, nu avem încredere în voi că veţi folosi banii pentru investiţii. Şi acum se ia de la bugetul de stat pentru a se da la pensii.

Întrebat ce ştie despre documentul prezentat de Crin Antonescu, Berceanu a răspuns printr-un atac la adresa lui şi a colegului său de partid, fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian. „E o prostie. Pe Antonescu dacă îl întrebi nici nu ştie ce-i TVA, iar Vosganian când am băgat noi cota unică în 2004 venea pe la partid, fuma o ţigară şi pleca la Uniunea Scriitorilor”, ne-a declarat ministrul. El a precizat că nu ştie exact despre ce document este vorba dar că este posibil să fie unul dintre scenariile făcute de Finanţe. „Când n-ai bani te gândeşti şi la variantele astea. Faci tot felul de simulări. Ia dom’le, cum o fi dacă umblăm la cifrele astea?”, spune Berceanu.

Berceanu vrea taxe auto mai mari, “să geamă toţi ăştia cu Q7”

Deşi se declară „categoric împotriva” creşterii taxelor cum ar fi TVA sau cota unică, „mai întâi să încasăm actualele taxe şi după aceea să ne gândim dacă le mărim”, Berceanu are lista lui de taxe şi impozite pe care ar vrea totuşi să le mărească. „Să crească impozitul pe maşinile cu motoare de peste doi litri (2.000 cmc), ca în Italia, ca să ajungi în câţiva ani să mai plăteşti încă o dată maşina. O să geamă toţi ăştia cu Q7”, şi-a început ministrul lista cu taxe care trebuie mărite. „Ar trebui să punem o taxă pe a doua proprietate, pe a treia proprietate. Ar trebui să punem taxă pe terenurile nelucrate”, a continuat ministrul.

sursa  gândul.ro

Lasati un comentariu