Demolarea unui pilon al BVB

• publicat la: 6 octombrie 2010
Demolarea unui pilon al BVB

Cine nu inţelegea poate se lămureşte acum de ce Radu Berceanu a reacţionat atât de prost la inlăturarea sa din guvern, refuzând chiar să-i predea ştafeta Ancăi Boagiu, sub pretextul unei vizite medicale urgente tocmai la Viena. Dl. Berceanu a intuit foarte bine ce va urma: adică destructurarea sistematică a intregii sale reţele de putere din minister.

Eu nu-mi aduc aminte ca la succesiunea a doi miniştri din acelaşi partid să se mai fi intâmplat ceea ce se intâmplă acum la Transporturi. Anca Boagiu elimină om cu om fidelii lui Radu Berceanu din toate poziţiile cheie. A inceput cu pionul cel mai important, şefa CNADNR, Dorina Tiron, pusă să facă un raport de activitate incă din prima zi a descălecării noului ministru şi eliminată in timp record.

Au urmat şefii Autorităţii Rutiere Române si al Registrului Auto Român, acuzaţi de neimplicare in imbunătăţirea siguranţei traficului.

Aceste instituţii cheie, in primul rând CNADNR, sunt pârghii esentiale pentru distribuirea de bani şi funcţii către teritoriu şi către clientelă. Iar puterea unui politician este direct proporţională cu banii şi funcţiile pe care le poate impărţi. Dacă oamenii lui Radu Berceanu rămâneau in funcţie, acesta ar fi putut să-şi menţină puterea. Cu ei inlocuiţi, Radu Berceanu a pierdut practic pârghiile puterii, inclusiv in partid.

Dar Radu Berceanu este atacat direct şi in planul imaginii. Anca Boagiu a pus reflectoarele pe absorbţia mizerabilă de fonduri europene şi i-a desfiinţat strategia in privinta SNCFR, anunţând că a găsit compania intr-o situatie cu mult mai rea decât a lăsat-o domnia sa in urma cu 10 ani. Ba chiar a ajuns la o nouă inţelegere cu sindicatele, care au ieşit de la negocieri sclipitori, fără să inţeleagă ce noroc i-a lovit. Asistăm aşadar la o ofensivă totală de demolare, pe deplin justificată aş zice, a unuia dintre cei trei piloni ai tripletei PD-L.

Adriean Videanu este cu mult mai liniştit din acest punct de vedere, căci Economia a fost preluată de omul său şi al lui Vasile Blaga, Ion Ariton de la care nu se poate aştepta la astfel de probleme.

In schimb, rămâne de văzut la ce curăţenie va purcede Traian Igaş in ministerul de Interne, mai ales printre cei pe care Vasile Blaga i-a apărat până in ultima clipă cu preţul propriei demisii. Deja şeful DGIPI a demisionat, iar raportul privind mitingul neautorizat din 24 septembrie va fi ocazia perfectă pentru un val de inlocuiri a gărzii lui Vasile Blaga cu o nouă gardă. A cui?

Nu trebuie să fii prea perspicace pentru a observa că şi Anca Boagiu şi Traian Igaş sunt reprezentanţi, fără mare anvergură personală, ai aripii prezidenţiale din PD-L, aripa aflată in plină ofensivă in perspectiva congresului care ar urma să stabilească noile raporturi de forţe din partid.

Asta nu inseamnă, nici pe departe, că inlocuirile dispuse, cel puţin de către Anca Boagiu, ar fi nejustificate. Dimpotrivă, potrivit dezvăluirilor de presă, in CNADNR, de exemplu, era pus la cale un jaf inimaginabil din bani publici care, odată confirmat, ar trebui să se lase nu numai cu demiteri, ci şi cu cătuşe. Mă tem insă că nu se va ajunge acolo, pentru că scopul acestei operatiuni nu prea are mare lucru de-a face cu grija faţă de banul public.

 ziare.com

Lasati un comentariu