Depanatorul cu chibrituri
Nagy Leventte, depenator de uz casnic, în vârstă de 43 de ani, deţine o colecţie de pete 10.000 de cutii de chibrituri. O parte a colecţiei, obţinută în peste 31 de ani de muncă pasională şi tenace, a fost expusă azi în holul Teatrului Municipal. Cele 2000 de cutii de chibrituri pot fi vizionate şi în zilele următoare.
Pentru cei mai mulţi dintre noi chibriturile sunt simple obiecte de uz zilnic. Aprindem aragazul, ţigările, în cel mai fericit caz şemineul, cu ele. Un băţ nesemnificat, cu puţin fosfor la unul din capete, într-o cutie fabricată din cea mai de proastă calitate hârtie. Pentru Nagy leventte, însă, aceste minuscule cutii şi conţinutul lor sunt punctul de plecare al unei pasiuni vechi de 31 de ani.
„Am început să colecţionez diferite obiecte pe la 9 ani. Dintre toate, mi-au plăcut cel mai mult chibriturile. De atunci şi până azi am adunat peste 10.000 de cutii, pe care le-am expus ultima oară, aici în oraşul meu natal, acum 9 ani” spune colecţionarul, cu o mândrie direct proporţională cu mărimea colecţiei şi numărul celor prezenţi la vernisaj.
În vitrine speciale, colecţia expusă e prezentată conceptul. O vitrină găzduieşte cutiile cu destinaţii speciale – chibrituri de mari dimensiuni, chibrituri pentru şeminee, chibrituri anti-vânt şi hidrorezistente, chibriturile minuscule şi cele pentru grill. Într-o alta sunt cele vechi şi foarte vechi, de peste 50 de ani. Există o vitrină a chibriturilor „în serie”, ilustrând cărţi de joc, sporturi, mărci de ţigări, femei goale, sticle de vin.
Nagy Leventte, careianul pasionat de chibrituri, e depanator de aparate de uz casnic. Meserie migăloasă, ca cea de colecţionar. În colecţia lui se găsesc chibrituri de pe toate continentele, ba chiar şi din ţări dispărute deja,precum Cehoslovacia, URSS sau Jugoslavia.
Dintre toate cutiile, cea mai importantă, cea cu o valoare insetimabilă, e cutia de chibrituri pe care bunicul lui Leventte a purtat-o la el pe durata celui de-al Doilea Război Mondial. Nu lipseşte nici un chibrit din cutie, iar pentru a nu fi descoperită de soldaţii inamici, ingeniosul bunic a introdus în cutie o bucăţică de hărtie, pentru ca zgomotul cutiei să fie redus.
„Toate cutiile de aici au un preţ, dar valoarea lor nu e estimabilă. Această colecţie nu a fost, nu este şi nici va fi de vânzare” a declarat colecţionarul. „Nu mă oporesc din colecţionat chibrite şi mă bucur că acum, odată cu răspândirea internetului, pot să îmi dezvolt relaţiile cu alţi colecţionari.” a mai spus acesta.
Expoziţia lui Nagy Leventte a fost vernisată în cadrul Primăverii Culturale Careiene şi are loc în holul Teatrului Municipal. ea poate fi vizionată până la sfărşitul săptămânii.
Paul S.
comentarii
de boixosnois la 17 mai 2010 - 19:36
se scrie Levente ..cu un singur t
de Momir Dorotea la 23 mai 2010 - 18:00
Felicitari pentru expozitie si acest inedit hobby.
Am rugamintea cine il cunoaste pe dnul Nagy Levente, sa-i transmita sa contacteze prin mesaj email, colectionara din Timisoara. Am pierdut legatura cu dumnealui. Va multumesc.
de German Mastellone la 10 ianuarie 2014 - 22:25
Am colecta, de asemenea, un copil
comunica prin e-mail
Poate putem face schimb de e-mail
Am mai multe cutii de fosforos Argentina
Salutari
German