Pensiile rămân tăiate şi în 2011, potrivit unui document semnat de Sebastian Vlădescu

• publicat la: 23 iunie 2010
Pensiile rămân tăiate şi în 2011, potrivit unui document semnat de Sebastian Vlădescu

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a semnat un document în care se precizază că pensiile vor rămâne tăiate şi în 2011, potrivit Realitatea TV.

Un document al Ministerului Finanţelor, obţinut în exclusivitate de „Realitatea te priveşte”, arată că pensiile vor rămâne la nivelul redus şi de la 1 ianuarie 2011. Ba mai mult, ar putea avea o valoare pe care Guvernul poate s-o stabilească în mod arbitrar.

Angajaţii care se vor pensiona după 1 iulie vor primi mai puţin la pensie cu 15% raportat la nivelul contribuţiilor, în condiţiile în care punctul de pensie va fi calculat la 622,9 lei, faţă de 732,8 lei în prezent, a anunţat, marţi, Ministerul Muncii, potrivit NewsIn.

Ministerul Muncii precizează că doar „pensiile aflate în plată” se reduc cu 15% din momentul intrării în vigoare a legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, dar se contrazice în acelaşi comunicat în condiţiile în care subliniază faptul că noua valoare de calcul punctului de pensie este de 622.9 lei, faţă de 732,8, în prezent , de unde rezultă că noile pensii vor fi mai mici cu 15% faţă de pensiile calculate pentru prima parte a acestui an prin scăderea valorii de calcul.

„Referitor la informaţiile apărute în media cu privire la diminuarea pensiilor, subliniem faptul că reducerea acestora este stabilită la 15% prin legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. Astfel, în textul legii este clar prezentat faptul că doar ‘pensiile aflate în plată’ se reduc cu 15% din momentul intrării în vigoare a legii”, se arată în precizarea reprezentanţilor ministerului Muncii.

Aceştia adaugă însă că „pentru pensiile stabilite ulterior intrării în vigoare a acestei legi, se va utiliza valoarea unui punct de pensie de 622.9 lei, fără a suferi alte reduceri (doar pentru perioada în care această lege este aplicabilă).”

Valoarea punctului de pensie stabilită în bugetul asigurărilor sociale pentru 2010 este de 732,8 lei.

Astfel, potrivit noilor legi privind măsurile de austeritate în domeniul cheltuielilor bugetare, toţi angajaţii care vor ieşi la pensie în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2010 vor avea pensii mai mici cu 15% faţă de nivelul contribuţiilor şi de valoarea calculată în condiţii similare pentru angajaţii care au ieşit la pensie în prima parte a anului.

Money.ro

Lasati un comentariu