“Am semnat certificatele de deces ale soţilor Ceauşescu fără să văd cadavrele”

• publicat la: 22 iulie 2010
“Am semnat certificatele de deces ale soţilor Ceauşescu fără să văd cadavrele”

Vladimir Beliş , fostul director al Institutului de Medicină Legală, a declarat pentru MEDIAFAX că a semnat certificatele de deces ale soţilor Ceauşescu la cererea generalului Victor Athanasie Stănculescu, după cinci zile de la execuţie, respectiv în 30 decembrie 2989, fără să fi văzut cadavrele.

“Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stănculescu şi pus să semnez certificatele de deces ale lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Nu i-am văzut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice execuţie trebuia să asiste un legist. Eu nu am fost chemat”, a spus profesorul Vladimir Beliş.

El a mai spus că, în schimb, documentele care atestau decesul soţilor Ceauşescu erau semnate de doi medici militari.

“Cele două procese verbale prin care era constatat decesul soţilor Ceauşescu erau semnate de doi medici militari. Pe aceste documente am semnat şi eu, cauza decesului fiind moarte prin împuşcare, hemoragie internă şi externă”, a adăugat fostul director al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).

El a ţinut să precizeze faptul că toate datele despre evenimentele de atunci au fost povestite în amănunt în cartea despre revoluţie.

“Toate acestea le-am povestit de mai multe ori, ele fiiind publicate în cartea despre revoluţie. Nu i-am cunoscut pe cei doi medici militari, nu ştiam nimic despre ei, dar am fost chemat şi a trebuit să semnez, după cei doi medici militari care au asistat la execuţie, procesele verbale de constatare a deceselor”, a conchis Beliş.

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost deshumate, miercuri, pentru a fi luate câteva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai află în viaţă, Valentin Ceauşescu, dorind să se stabilească dacă acestea sunt ale părinţilor săi.

sursa: Mediafax

Lasati un comentariu