Ceaușescu înainte de execuție: „România va trăi-n în veci de veci. Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădătorii”

• publicat la: 26 decembrie 2020
Ceaușescu înainte de execuție: „România va trăi-n în veci de veci. Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădătorii”

Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.

Unul din avocați motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.

Înainte ca gloanțele să le străpungă trupurile soților Ceaușescu, dictatorul a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”. Conform altor surse, se pare că ulterior, „Cel mai iubit fiu al poporului” a început sa cante fragmente din Internaționala (cel mai cunoscut cântec socialist). „L-am împușcat în timp ce cânta”, avea să mărturisească ulterior Dorin Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului de execuție. „România va trăi-n în veci de veci. Va trăi România și poporul român liber, nu cu trădătorii”, a spus cu destulă mândrie primul președinte al României. După care, la fel ca pe 21 decembrie, de altfel, din balconul de la CC – vedeți VIDEO AICI -, a recitat din „Deșteaptă-te, Române”, ultimele două versuri: „Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!”.

Practic, Ceaușescu a fost primul român care a intonat în decembrie 1989 din cântecul patriotic care avea să devină Imnul Național, chiar înaintea noastră, a celor din stradă.

Nicolae  Ceaușescu a condus România din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. Ceaușescu a fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în anul 1989, când a fost executat alături de soția sa.

sursa NapocaNews

Lasati un comentariu