Inspectorii OPC în control în zonele de agrement

• publicat la: 27 iulie 2010
Inspectorii OPC în control în zonele de agrement

În cadrul conferinţei de presă de marţi, 27 iulie, directorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, Valentin Breban, a prezentat acţiunile de control desfăşurate în perioada 07.07 – 23.07.2010 de către comisarii OPC cu privire la respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor la comercializarea  serviciilor şi produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică inclusiv cele din zonele de agrement.

Au fost verificate 570 kg produse alimentare, 80 kg fiind oprite temporar de la comercializare, şi 30 de kg oprite definitiv de la comercializare în valoare de 2400 lei.

Au fost intocmite un numar de 15 procese verbale de constatare, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale din care  7 cu avertisment şi 8 cu amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor a fost de  55.000 lei.

S-a verificat legalitatea funcţionării: 4 operatori economici  nu aveau afişate în exteriorul clădirilor denumirea ,tipul şi însemnele privind tipul de clasificare; calitatea serviciilor de alimentaţie publică: la 6 operatori economici grupurile sanitare nu erau dotate cu materiale de igienă personală a consumatorilor, liste de meniu incomplete cu gramajele preparatelor lipsă, informare incompletă asupra preţurilor preparatelor, 2 operatori economici din Tăşnad nu au putut prezenta Registrul unic de control; calitatea alimentelor şi băuturilor comercializate.

Un operator economic din Carei  folosea la gătit preparate din carne (cârnaţi,ciolan afumat ,pastă mititei),  pentru care nu a putut prezenta documente de calitate şi certificat sanitar veterinar.

La un operator economic din Vama  a fost gasită cantitatea de 10 kg carne pui şi preparate cu data durabilităţii minimale depăşita iar la un operator economic din Carei  a fost găsită cantitatea de 20 kg de îngheţată ambalată  improprie consumului datorită nerespectării temperaturii de păstrare.

Un alt operator economic din Carei comercializa felii de pizza cu diferenţe de gramaj de până la 100 grame.

Un operator economic prepara mâncărurile oferite consumatorilor în condiţii improprii, bucătaria era transformată în şantier în urma unui incendiu.

Andrada Vasile

Lasati un comentariu