Zooterapia: animale care vindecă oameni

• publicat la: 27 august 2010
Zooterapia: animale care vindecă oameni

Animalele de companie nu sunt considerate a fi  simple animale, deoarece rolul acestora este de a oferi sprijin moral şi, in unele situatii, de a-si ajuta stăpânii să depăşească perioade dificile din viaţa lor. Intr-un secol al vitezei, in care totul se intâmplă foarte repede şi stresul este tulburarea cea mai frecventă, tot mai multe persoane apelează la contactul terapeutic al unui animal de companie.
Zooterapia a luat naştere ca urmare a nevoii de comunicare emoţională in cadrul familiei; astfel, deseori animalele sunt parte din viaţa unei persoane.

In urmă cu câţiva ani, in SUA a fost publicat un articol despre un câine care a contribuit la tratarea unui caz de tulburare de stres posttraumatic., afectiune care influentează comportamentul individual din viaţa de zi cu zi. Este destul de dificil ca ceilalti să perceapă şi să inţeleagă sentimentul de durere sau anxietatea intensă a pacientului. De-a lungul timpului au mai fost prezentate cazuri cu copii care sufereau de autism şi care datorită unui animalut jucăuş şi afectuons au beneficiat de o ameliorare semnificativă a afectiunii. Experienţele alături de un animal de casă stimulează increderea in sine, responsabilitatea, siguranţa şi sociabilitatea.

Fiecare specie este unică

Contrar credinţei populare nu doar pisicile şi câinii sunt folosite in terapia asistată de animale; posibilităţile sunt multiple, fiind utilizati şi cai, păsări, iepuri etc.
Animalul de companie este ales in funcţie de tipul pacientului, de regimul de viaţă şi de problema cu care se confruntă.

1. Păsările
Se adaptează bine la toate tipurile de pacienţi. Datorită fragilităţii lor, manipularea acestora este un exerciţiu excelent pentru imbunătăţirea capacităţii de concentrare.

2. Iepurii

Sunt frecvent recomandaţi in terapia vârstnicilor pentru stimularea memoriei. Deoarece majoritatea oamenilor in vârstă au trăit la sate prezenţa unui iepure ii poate ajuta să-si reamintească momente din tinereţe.

3. Câinele
Contribuie la imbunătăţirea stării de spirit. Deoarece omul are tendinţa să vorbească cu câinele pentru a-l determina să execute diverse lucruri, câinele stimulează pacientul să se exprime mai uşor. Creşterea câinilor stimulează increderea in propria persoană, respectul de sine al oamenilor şi imbunătăţeşte capacitatea de a se raporta la ceilalti.

4. Pisicile
Au calitatea de a calma persoanele frustrate şi stresate. Sunt instrumentul ideal pentru centrele de detenţie sau institutiile pentru tineri. Potrivit studiilor, pisicile ajută şi la scăderea tensiunii arteriale şi frecvenţei cardiace.

5. Caii

Ajută la dezvoltarea increderii şi a stimei de sine prin sentimentul de control pe care il are o persoană atunci când călăreşte.

BENEFICII

Potrivit medicilor alergologi şi imunologi, existenţa unui animal in casă creşte riscul ca membrii familiei, in special copiii, să sufere de alergie. Cu toate acestea, potrivit studiilor copiii care cresc cu un animal de companie, indiferent de specia acestuia, prezintă un risc scăzut de a suferi de alergii sau astm.

In timpul studiilor au fost realizate analize de sânge copiilor imediat după naştere şi un an mai târziu. S-au urmărit reacţiile alergice, modificarile la nivelul imunităţii şi reactiile la bacteriile din mediul inconjurător. Copii care au convieţuit cu un câine in casă au manifestat un potential alergen mai scăzut la animalele de companie, spre deosebire de cei care nu au avut un animal prin preajmă; un raport de 19% la 33%. De asemenea, riscul de a prezenta eczeme sau alte boli de piele a fost mai scăzut. In plus, substanţe chimice specifice sistemului imunitar au avut niveluri mai ridicate, semn că sistemul imunitar era activ şi mai puternic.

Magnet pentru relaţionare
Câinii sunt ideali pentru a lega relaţii sentimentale. Aceştia sunt de ajutor mai ales oamenilor izolati social sau timizi, consideră psihiatrii. Când o persoană se plimbă cu un câine pe stradă ceilalţi pot interacţiona cu el prin intrebări referitoare la rasă, la trucurile pe care le ştie etc.
Sănătate mentală


Potrivit studiilor, pacienţii bolnavi de Alzheimer au mai puţine accese de anxietate dacă există un animal in casă. Totodată, persoanele care au grijă de pacienţii aflaţi in stadii avansate ale bolii se simt mai puţin impovărati de această sarcină. Plimbarea câinelui sau pur ţi simplu deplasarea alături de un animal asigură oamenilor in vârstă ocazia de a face mişcare.

Potrivit pentru minte si suflet

Pacientul care suferă de SIDA şi este proprietarul unui animal de companie este mai puţin predispus la depresie decât ceilalţi. Rezultatul pozitiv este evident atunci când oamenii sunt ataşati de animalele lor de companie, consideră cercetatorii.

Potrivit unui studiu, un broker care suferea de hipertensiune arterială a adoptat o pisică. Datorită relaţiei cu animalul, cu timpul, valorile tensiunii au scăzut, la fel şi nivelul de stres.
Persoanele stresate devin vulnerabile la substanţe chimice nocive, precum cortizolul şi noradrenalina, fapt care conduce la slăbirea sistemul imunitar, consideră psihologii. Studiile arată o strânsă legatură intre eliberarea acestor produse chimice şi creşterea nivelului de colesterol sau aparitia de boli cardiovasculare. Ca oricare altă activitate plăcută, jocul cu un câine poate ridica nivelul de serotonină şi dopamină – neurotransmiţători care dau naştere senzaţiilor de plăcere şi calm.

Oamenii consumă droguri, precum heroina şi cocaina, pentru a creşte valorile de serotonină şi dopamină, dar modul sănătos de a le stimula ar putea fi relaţia cu un animal de companie, imbrăţişarea partenerului, privirea apusului de soare sau să te bucuri de natură.

Sănătos pentru inimă

Bolnavii care au suferit accidente cardiovasculare supravieţuiesc mai mult dacă au in preajmă animale. Proprietarii animalelor de companie manifestă mai puţine boli de inimă – trigliceridele şi nivelul de colesterol fiind mai scăzute – decât cei care nu le au.

Sfatulmedicului.ro

comentarii

de Gabi D la 5 septembrie 2010 - 18:54

Este adevarat tot ce se spune in articol,am experimentat pe propria piele existenta unui animal in apartamentul nostru.Este minunat sa iubesti si sa te atasezi de un animal.!Eu am un caine,pe nume Cezar s i are 12 ani,mi-e groaza ca va veni clipa cand nu va mai fi langa noi!Este cel mai fidel prieten pe care ti-l poate oferi viata,fara a cere decat putina dragoste,afectiune,mancare,…
Nu-mi pot imagina cum va fi viata noastra fara el cand nu va mai fi printre noi,cine ne va mai intampina vesel si jucausi atunci cand vom veni pe usa impovarati de griji si probleme!Atunci probabil,il vom regreta pentru totdeauna…!

de gabi la 5 septembrie 2010 - 20:42

mai exista si posibilitatea ca animalul sa traiasca mai mult ca tine…la asta nu te-ai gandit!?:))

Lasati un comentariu