Propunerea lui Tokes: Cum arată „Autonomia Mare”

• publicat la: 28 septembrie 2010
Propunerea lui Tokes: Cum arată „Autonomia Mare”

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a lărgit ieri discuţia despre autonomie teritorială cu numele a două judeţe: Satu Mare şi Bihor, ambele aflate la graniţa cu Ungaria.

„Avem de gând să introducem autonomia te­ri­to­ria­lă şi în alte regiuni în afara secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restrânsă”, a spus ieri fostul episcop, la Oradea, capitala de judeţ a Bihorului. Această propunere ar urma să fie pusă şi în aplicare „cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă”, a mai precizat Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European. Ipoteza-şoc vine într-un moment în care „vedetele” discuţiei despre autonomia maghiarilor au fost judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, unde majoritatea populaţiei este de etnie maghiară. Bihorul şi Satu Mare, cu 25 respectiv 35% de etnici maghiari, fac pentru prima dată obiectul unei asemenea dezbateri.

Kelemen Hunor: „Nu e momentul”

La prima vedere, Laszlo Tokes este şi singurul care pare să ia în serios introducerea autonomiei teritoriale în cele două judeţe. Reprezentanţii UDMR au declarat, pentru România Liberă, că n-au discutat niciodată despre o posibilă autonomie în Bihor şi Satu Mare. De altfel, nici subiectul autonomiei altor regiuni, inclusiv a Ţinutului Secuiesc, nu ar fi fost abordat recent în coaliţia de guvernare. „Această discuţie trebuie reluată într-o perioadă mai calmă, sper ca anul viitor să fie un moment în care să putem discuta un pic mai relaxat despre aceste proiecte. Acum nu e momentul”, a precizat Kelemen Hunor, al cărui nume este vehiculat ca succesor al lui Marko Bela la conducerea UDMR. Ministrul Culturii se declară totuşi în favoarea autonomiei, dar al acelui tip care ar aduce decizia mai aproape de cetăţean, dar nu pe criterii etnice. Propunerea Tokes nu ajunsese ieri şi la urechile consilierului prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, de la Departamentul pentru Minorităţi: „Nu cunosc amănunte, nu vreau să fac niciun comentariu”.

„Aveau nevoie de ieşire înspre Ungaria

Deputatul PD-L Marius Dugulescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Minorităţi din cadrul Camerei Deputaţilor, cataloghează însă declaraţia lui Laszlo Tokes drept „periculoasă”.Potrivit acestuia, este pentru prima dată când cele două judeţe sunt aduse într-o discuţie ce vizează o posibilă autonomie. „Eu chiar mă gândeam ce-o să facă ei cu trei judeţe în mijlocul ţării. Se pare că aveau nevoie de ieşirea înspre Ungaria, poate de asta s-au complicat acum cu încă două judeţe, că altfel erau izolaţi, în mijlocul României”, ne-a declarat deputatul.

Pe de altă parte, ceea ce-şi doreşte Laszlo Tokes va fi greu de realizat, dacă nu chiar imposibil, crede profesorul Ovidiu Pecican, de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta consideră declaraţiile oficialului „o furtună într-un pahar cu apă”. „Şi eu vreau autonomie. Şi în Brăila, şi peste tot. Domnul Tokes, prevalându-se de poziţia domniei sale la Parlamentul European şi de profilul de re­vo­lu­ţio­nar pe care îl are, lansează din când în când câte o temă de dezbatere”, spune analistul. Potrivit acestuia, autonomia nu trebuie legată de criterii etnice, aşa cum face fostul episcop. „Ar fi bine ca domnul Laszlo Tokes să îşi precizeze foarte clar termenii şi accepţiunea în care îi foloseşte pentru a avea o bază de discuţie clară. Altminteri, descentralizarea şi autonomia teritorială este, cel puţin la nivelul declaraţiilor, o realitate pe care o vizează politicile noastre, pentru întreaga ţară însă”, a explicat Ovidiu Pecican.

RLonline

comentarii

de ROLAND la 28 septembrie 2010 - 18:29

SATANA,il lucreaza pe acest monstru politic,nu stiu cum nu reactioneaza cei cu care s-au aliat la guvernare.Uite cine se gasi sa faca zizanie si in judetul nostru.Nu e cazul tovarase mikidutza,aici oamenii se inteleg intre ei,indiferent de etnie.Te-ai gasit tu sa deranjezi atmosfera .Dute invartindute,lasane in pace,dute si roagate mai bine pentru milioanele de pacate pe care le faci zilnic.Sim noi cate ai la activ.

de László la 29 septembrie 2010 - 20:54

Pe mine de ex. mă deranjează faptul că senatorul ales de mine lucrează în Bucureşti. Cum să cunoască nevoile noastre dacă se află la 700 de kilometri distanţă, minim două zile dus-întors fără girofar.

de Ioan Asan la 29 septembrie 2010 - 21:35

Sigur, Laszlo, senatorul ales de tine ar trebui sa lucreze in locuinta ta. Cand se va muta senatul la Carei, senatorul tau va fi foarte aproape de tine. Dar, fii linistit, senatorul ala se deplaseaza cu avionul, pentru ca statul are bani sa-i deconteze drumul. Deci nu pierde decat 2-3 ore cu deplasarea la dus si tot cam atatea la revenire. Care, intre noi fie vorba, s-ar putea face ambele in aceeasi zi. Doar sa fie domnul senator dispus la asta.
Dar subiectul era altul: ce vrea Tokes nu numai cu Harghita, Covasna si Mures, ci acum si cu Bihorul si Satmarul. Si nu cred ca imi doresc ca numai din cauza asta sa am un senator chiar la mine acasa (adica, in traducere libera, un parlament local, ceea ce este chiar anticonstitutional)dar nici nu trebuie sa suport provocarile lui Tokos, exemplu tipic de iredentist maghiar care se tot razboieste cu trianonul, dar nu stie ca ultimul tratat privind frontiera romano – ungara a fost semnat la Paris, in 1947.

de Gabi D la 30 septembrie 2010 - 18:00

Sunt socata de ce aud de la acest pastor sovin!Oare-i intreg la cap?Fizionomia lui il tradeaza ca nu!Noi,cei din Ardeal suntem prieteni indiferent de etnie si nu mi se pare firesc ca un nebun sa instige alti nebuni pentru ca nu-l trage nimeni la raspundere!Alo,?Dormiti,voi cei de la UDMR?De ce trebuie sa-i acceptati acestui om toate ghidusiile politice?Treziti-va!

de gabi la 30 septembrie 2010 - 18:09

ce vorbesti tu??? cum sa nu trebuiasca autonomie? pe ce lume traiesti? ce legatura are udmr-ul? tu dormi, nu udmr-ul

Lasati un comentariu