Topul judeţelor în care funcţionarii nu simt criza

• publicat la: 26 septembrie 2010
Topul judeţelor în care funcţionarii nu simt criza

Covasna, Maramureş şi Ilfov sunt primele trei judeţele în care funcţionarii nu au ţinut cont de criza din România şi au cheltuit pe diverse bunuri şi servicii mai mulţi bani decât anul trecut.

Topul întocmit de EVZ pe baza datelor transmise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) relevă faptul că autorităţile locale din Covasna şi-au crescut cheltuielile pe bunuri şi servicii cu o cincime în primele şapte luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2009, de la 36 milioane lei la aproape 44 milioane lei. În judeţul Maramureş sumele cheltuite la acest capitol au urcat cu circa 15%, iar în Ilfov cu 13,6%.

Largi la pungă într-un an în care cuvântul de ordine este austeritatea s-au dovedit şi autorităţile locale din zone precum Olt, Satu Mare, Botoşani şi Vaslui.

Top zece judeţe în care funcţionarii au sfidat solicitarea Guvernului pentru bugete austere mai cuprinde şi Prahova, Hunedoara şi Galaţi. Acestea sunt urmate de Călăraşi, Arad, Tulcea şi Vâlcea care au înregistrat cheltuieli mai mari decât anul trecut cu bunurile şi serviciile cu 5-7%.
În municipiul Bucureşti creşterea a fost de 1,5%.

Campionii la tăierea cheltuielilor

La polul opus, campioni la tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile sunt judeţele Giurgiu, cu o reducere de 15,2%, Argeş (-15,1%) şi Sălaj (-12,5%). Acestea sunt urmate de Braşov (-11,1%), Mureş (-9,2%), Bistriţa-Năsăud (-9%), Iaşi (-8,9%) şi Bacău (-7,8%).

Potrivit execuţiei bugetare pe primele şapte luni ale anului, cheltuielile pe bunuri şi servicii ale unităţile teritoriale au crescut cu aproape 8% faţă de perioada ianuarie-iulie 2009, în timp ce autorităţile centrale au înregistrat o reducere de aproape 25% la acest capitol.

Capitolul din buget referitor la bunuri şi servicii cuprinde cheltuielile destinate unor servicii precum consultanţă, proiectare, arhitectură, inginerie, publicitate etc., dar şi bunurilor achiziţionate de autorităţi.

Un raport publicat în luna mai a acestui an arăta că, în primele patru luni, instituţiile guvernamentale şi companiile de stat au dat pe bunuri şi servicii nu mai puţin de 124 milioane lei, aproximativ cât întreaga sumă cheltuită în aceste scopuri anul trecut. Printre achiziţiile efectuate se numărau obiecte precum autoturisme, laptopuri, calculatoare, telefoane mobile, aparate de aer condiţionat, fotocopiatoare şi imprimante laser color.

Primele cinci  judeţe care au sfidat austeritatea

Judeţul Cheltuielile cu bunurile şi serviciile (milioane lei) Creşterea faţă de 2009
1. Covasna 43,6 20,7%
2. Maramureş 88,2 14,7%
3. Ilfov 154,1 13,6%
4. Olt 62,9 12,9%
5. Satu Mare 76,5 12%

sursa: evenimentul zilei

comentarii

de mda la 27 septembrie 2010 - 09:40

mda….
fara valori absulte (pe cap de locuitor) comparatiile facute nu prea au relevanta

Lasati un comentariu