Achiziţii de utilaje pentru domeniul public in valoare de peste 440.000 EURO

• publicat la: 30 octombrie 2010
Achiziţii de utilaje pentru domeniul public in valoare de peste 440.000 EURO

Sedinţa Consiliului Local de vineri 29 octombrie a debutat cu Raportul de Activitate pe primele 9 luni  al  Poliţiei Carei , redat de comisar şef de poliţie  Radu Chiş.

Acesta a  prezentat  măsurile adoptate pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor ,pentru combaterea evaziunii fiscale , a criminalităţii economico-financiare precum şi creşterea autorităţii structurilor poliţieneşti şi colaborarea cu Poliţia Comunitară, cu Politia Transfrontalieră şi Jandarmeria.

Urmare a măsurilor luate pentru reducerea criminalităţii, din 342 de cazuri existente au fost soluţionate 272 ,situaţia fiind superioară celei de anul trecut.Au fost ridicate 161 permise de conducere din care 27 datorită consumului de alcool.Au avut loc 26 accidente soldate cu 11 răniţi uşor şi 17 răniţi grav sau decedaţi.Amenzile aplicate au fost in cuantum de 412.700 lei.Infracţiunile stradale au fost reduse de la 49 ( in cursul anului trecut ) la 24.In primele 9 luni ale acestui an au fost aplicate 7.000 de sancţiuni.

Pe raza municipiului există grupuri bine organizate de infractori , menţionează comisarul Radu Chiş , fapt ce necesită amplasarea  de camere de supraveghere video pe raza oraşului.A fost dat ca exemplu oraşul Negreşti unde din 2007 funcţionează cu succes  sistemul de monitorizare video.

Consilierul Bucureştean Adrian intervine, menţionând că a identificat 6 intreprinzători careieni care ar fi dispuşi să finanţeze ,fiecare ,achiziţia unei camere video.S-a luat in calcul şi  posibilitatea achiziţionării intregului sistem de monitorizare din fonduri europene.

La finalul expunerii raportului de activitate , consilierul Hago a ridicat  problema  traficului ingreunat datorită căruţelor prezente pe toate străzile oraşului. Comandantul Poliţiei scoate in evidenţă faptul că e nevoit să menţină ordinea in oraş doar cu ajutorul a 12 oameni, prea puţini pentru  mărimea localităţii.

Problema maşinilor parcate pe spaţiul public pe perioadă indelungată (  maşini abandonate )  a fost pusă pe tapet de către consilierul Brem Arpad, acesta solicitând Poliţiei Comunitare aplicarea măsurilor in vigoare. Dl.Ecsedi  , prezent la şedinţă,  solicită un spaţiu  unde să poată depozita maşinile abandonate ce vor fi ridicate de pe spaţiul public dar şi mijloace pentru a le putea tracta până in acel loc.Destinderea atmosferei din sala de şedinte a căzut in sarcina primarului care i-a sugerat dl Ecsedi să folosească un măgar sau un cal pentru tracţiune.Ca locaţie posibilă pentru maşinile ridicate s-a vehiculat  spaţiul din interiorul DSPL-ului.

Inainte de trecerea la discutarea celor 19 puncte de pe ordinea de zi , consilierii Rusu,Konglovics şi Papi au  venit cu sesizări la adresa procesului verbal de la şedinţa precedentă, care conţine mici inadvertenţe  şi care s-a furnizat consilierilor doar inainte de inceperea şedinţei . 

Unul din punctele fierbinţi ale şedinţei l-a reprezentat discuţia privind   oportunitatea achiziţionării de utilaje, maşini şi echipamente necesare intreţinerii domeniului public al municipiului Carei.

Conform Raportului de Specialitate intocmit de Biroul de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei, valoarea necesarului  de utilaje propus spre aprobare se ridică la 1.896.262 lei , banii provenind din finanţare externă rambursabilă, mai exact din credite contractate.

Astfel, Biroul de Achiziţii propune cumpărarea unei maşini de tuns iarbă, de 21 CP, cu coş de colectare de 700 l şi lăţime de lucru de 126cm, la valoarea de 19.800 Eur  la care se mai adaugă şi anexele coasă peisaj  şi freza. Valoarea finală a acestui utilaj devine astfel 29.600 Eur.

Lista utilajelor ce urmează a fi cumpărate din noul credit mai conţine :automăturător cu accesorii (153.900 Eur ) ,buldoexcavator 92 CP cu accesorii (84.200Eur) , miniexcavator de 50CP (48.700 Eur), tractor multifuncţional( 32.000Eur), cilindru compactor  23 CP( 23.200 Eur), remorcă 3.5 t cu basculare in trei părţi (8.800 Eur) , autoutilitară de 100CP, 6+1 locuri cu platformă rabatabilă pe trei părţi( 25.850 Eur) .Toate acestea vor fi achiziţionate din creditul contractat de la Sao Paolo Bank.

Consilierul Ciută atrage atenţia asupra  situaţiei financiare delicate a Primăriei datorată multitudinii de credite contractate . “ Recunosc că toate aceste utilaje sunt necesare dar trebuie să luăm in calcul şi faptul că mai avem de achitat facturi restante in valoare de 22 miliarde lei vechi,20 de miliarde lei vechi urmează să le  achităm pentru  asfaltarea a 8 opt străzi, lucrările la noul sediu al primăriei vor costa peste 40 de miliarde şi mai avem şi 49 miliarde lei vechi credite contracte la BCR. Să incercăm să ne adaptăm la condiţiile actuale , in această perioadă de criză  putem circula cu Dacie  şi nu neapărat cu Mercedes. Să achiziţionăm  utilaje ceva mai ieftine iar la licitaţia internaţională ce va avea loc pentru achiziţionarea  acestor  utilaje să punem condiţii  pentru a putea să luăm utilaje performante dar mai ieftine.In situaţia noastră  nu mi se pare normal să dăm peste 29.000 eur pe o maşină de tuns iarba.Să ne gândim bine inainte de a lua asemenea hotărâri.” 

“ Nu putem lua decât atâtea  deşi nouă ne trebuie mai multe” este intervenţia primarului Kovacs la cele sesizate de consilierul amintit.

Adorian Csaba , şeful de la DSPL a ţinut să precizeze că acest utilaj de tuns iarba “ ştie foarte multe şi deci investiţia este justificată  in condiţiile in care avem multe spaţii verzi de intreţinut”.

Intervenţia viceprimarului Keizer a fost tot in favoarea acestei investiţii care ar duce la incetarea folosirii propriei maşini de tuns iarbă şi consideră că “ ar trebui să ne lăsaţi să lucrăm, chiar dacă luăm bani cu imprumut , ne asumăm riscul”.  

Daniela Ciută

comentarii

de daciafan la 7 noiembrie 2010 - 05:38

e bine de stiu ca d-l keizer isi asuma riscul

de Ioan Asan la 7 noiembrie 2010 - 19:49

Minunatul meu oras, urbe a minunilor si tuturor posibilitatilor! Bravo, comducere careiana! Asteptam noi miracole! Haideti, ca puteti!

Raspunsuri

Lasati un comentariu