Există pericolul unui mare război comercial

• publicat la: 11 octombrie 2010
Există pericolul unui mare război comercial

Participanţii la adunarea generală anuală de la Washington a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale au încheiat duminică cele trei zile de convorbiri fără a ajunge la un consens pentru adoptarea măsurilor necesare prevenirii unui război valutar, motiv pentru care experţii spun că acest lucru ar putea determina un război comercial.

Comitetului Monetar si Financiar Internaţional din cadrul FMI nu a reuşit să rezolve fricţiunile dintre principalele state dezvoltate, inclusiv China şi Statele Unite.

„În timp ce sistemul monetar internaţional s-a dovedit rezistent, tensiunile şi vulnerabilităţile rămân, ca rezultat al adâncirii dezechilibrelor mondiale, fluxului volatil de capital, evoluţiilor cursului valutar şi problemelor legate de furnizarea şi acumularea rezervelor oficiale”, se arată în declaraţia IMFC.

Întrebat de ce nu s-a redactat o rezoluţie mai dură, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat că „există doar un singur obstacol, şi acesta este acordul membrilor”.

capitalonline

Lasati un comentariu