Daniel Dăianu: Aderarea ne-a găsit cu WC-ul in curte

• publicat la: 5 noiembrie 2010
Daniel Dăianu: Aderarea ne-a găsit cu WC-ul in curte

Economistul Daniel Dăianu spune că aderarea la Uniunea Europeană a prins România cu 40 la sută din populaţie cu WC-ul in curte. Intrebat cum percepe criza economică din România, specialistul s-a referit in mod special la economia rurală, care este mai mare in ţara noastră decât in alte state europene, dar mult mai puţin modernă.

„Contează aici şi faptul că economia rurală este considerabil mai mare la noi decât in alte ţări. Până şi in Bulgaria economia rurală are mai multe trăsături de modernitate. La noi, agricultura este incă primitivă. Imi spunea cineva o chestiune extrem de adevărată, care are mai multe inţelesuri: noi avem 40% din populaţie cu WC-ul in curte. Să nu uităm că aşa a intrat România in Uniunea Europeană!”, a spus Dăianu, in cadrul unui interviu acordat Adevărul.

Dăianu a mai vorbit despre „intâlnirea nefericită dintre consumul fără investitii din România şi criza fără egal a capitalismului de până acum”, care ne-au adus in situaţia critică de astăzi. „Plaja nefiresc de mare a economiei de subzistenţă, incurajarea consumului şi neglijarea investitiilor sunt principalele cauze ale traiului din ce in ce mai greu pe care-l duc românii. Nu producem mare lucru, depindem in privinţa exporturilor de revigorarea celorlalte economii europene şi, pe deasupra, nu suntem capabili nici măcar să reducem marea evaziune fiscală”, a opinat economistul.

Daniel Dăianu, fost ministru al Finanţelor, este de părere că anul viitor nu va fi mai bun decât cel in curs, dar avem şanse să oprim declinul dacă, printre alte măsuri, vom imprima un ritm mult mai intens procesului de absorbtie a banilor europeni.

Intrebat cum percepe situatia actuală a României, economistul a răspuns: „Pentru a judeca existenţa sau conţinutul unui program anticriză trebuie să inţelegem originea situatiei economice foarte dificile din ţară. Pe de o parte, avem vulnerabilitati ale economiei noastre, care ţin de un model de creştere cu slăbiciuni majore.

Aici putem evoca dependenţa masivă de importuri şi deficitele externe mari – care nu sunt neapărat rele in măsura in care intrările de capital inseamnă dezvoltarea capacităţii productive.

Adică alocarea resurselor să se facă astfel incât să ai o producţie din ce in ce mai mare de bunuri uşor exportabile sau care pot acoperi nevoia internă”.     

Sursa: Ziare.com

Lasati un comentariu