Vicepremierul României in vizită la Carei

• publicat la: 25 noiembrie 2010
Vicepremierul României in vizită la Carei

Vicepremierul României, Marko Bela a efectuat astăzi o vizită de lucru in judeţul Satu Mare iar de la orele 10,oo a fost prezent şi in oraşul Carei. A vizitat obiective unde se derulează proiecte de reabilitare finanţate prin Programul Operaţional Regional.

Din delegaţia oficială au făcut parte Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul judeţului, Radu Giurcă .La sosirea in Carei a fost intâmpinat de cei doi primari ai oraşului, de şefi de departamente din cadrul primăriei, de directorul Centrului Cultural şi altii.

Prima vizită a avut loc la Liceul Teoretic Carei , o vizita  fulger de câteva minute.Delegaţia s-a deplasat apoi la Castelul din incinta Parcului Dendrologic, unde s-au trecut in revistă lucrările efectuate până in prezent.

Primarul oraşului, Kovacs Eugen a condus apoi oaspeţii la clădirea care va adăposti in viitor sediul Primăriei Carei şi care este inclusă intr-un vast program de renovare.

La sediul Centrului Cultural din Carei a fost prezentat vicepremierului Marko Bela, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană  de către dna Carmen Egli, in prezenţa unei numeroase asistenţe.

La finalul prezentării, primarul Kovacs a ţinut să prezinte , in câteva cuvinte , problemele de interes local , şi care ar necesita sprijin din partea  guvernului.

“Avem in derulare proiecte de 17 milioane de euro, anul trecut am avut licitat un proiect pentru construirea de 300 de apartamente pentru persoanele cu venituri mici dar nu am mai beneficiat de finanţare pentru realizarea lui.Consider că , prin lege, trebuie crescută chiria la apartamentele ANL, chiria de 15 lei pe lună este prea mică şi astfel tinerii nu sunt stimulaţi sa lucreze. Avem aprobarea pentru achiziţionarea de utilaje de intreţinere şi reparare drumuri in oraş, in valoare de peste 400.ooo euro.” a menţionat Kovacs Eugen.

Marko Bela a ţinut să felicite primăria pentru proiectele in derulare şi a dorit  să sublinieze că ar trebui să se pună in continuare accentul pe proiectele cu finanţare europeană , să se axeze mai mult pe atragere de fonduri din exterior.

„Daca oamenii care lucrează in primărie ar fi stimulaţi , să zicem cu 20.ooo euro am economisi bani in condiţiile in care aceste proiecte intocmite de alte persoane costă 200.000 euro.Acum avem probleme cu constructorii şi cu curtea de conturi dar apoi voi  incerca să fac să se aplice legea, care este neclară ” completează primarul .

La sfârşitul prezentării, www.buletindecarei a avut posibilitatea de a adresa o intrebare vicepremierului Guvernului României:

„Dacă tot puneţi accent pe atragerea de fonduri europene, pe accesarea proiectelor finanţate din aceste fonduri , cum explicaţi atunci inchiderea oficiului OTIMMC nu numai in Carei ci şi din  Satu Mare , in condiţiile in care Oficiul din Satu Mare deservea şi judeţele limitrofe?”

Răspunsul lui Marko Bela a fost un răspuns al unui reprezentant al Guvernului care a emis de fapt ordonanţa ce a permis  restrângerea activităţii acestor oficii pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

“ Am dorit reducerea cheltuielilor bugetare prin reducerea numărului de bugetari, constrânşi fiind de această perioadă de criză in care ne aflăm. Stiu că nu trebuie să desfiinţăm şi să reducem ceea  este de folos,dar din păcate , nu am avut de ales.Pot să vă spun că nu se mai preconizează reduceri masive in rândul bugetarilor.”

A dorit să facă unele completări şi preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, care a precizat că ar vedea oportună  existenţa in Carei a unor  reprezentanţe permanente a instituţiior cele mai frecventate şi necesare , cum ar fi Oficiul de pensii sau AJOFM .

Prefectul judetului, Radu Giurcă , a considerat că prezenţa la Carei a unei delegaţii de la Casa Judeteana de Pensii  Satu Mare , o zi pe săptămână este utilă  careienilor  iar in ce priveşte desfiinţarea OTIMMC  dânsul e de părere că trebuie avute in vedere şi performanţele .

În semn de recunoştinţă şi mulţumire pentru vizita efectuată , primarul Kovacs Eugen a oferit înaltului oaspete un buchet de flori , două volume ale scriitorilor careieni Kafka Margit şi Fenyi Istvan  precum şi două mostre careiene ale licorii lui Bachus.

Daniela Ciută

comentarii

de S.P.Q.R. la 26 noiembrie 2010 - 09:46

tot ma framanta ce a cautat la noi:
cerd ca o sa avem alegeri in curand

de daaaaaaa la 3 decembrie 2010 - 04:38

o venit sa vada cacatu de cai in PARC….

de auuuuu la 3 decembrie 2010 - 04:40

primaru are interes LOCAL sau PERSONAL..tre sasi faca fabrica la iesire spre URZICENI…..

de vasile la 3 decembrie 2010 - 04:42

Vine PPR- UL la putere DAN DIACONESCU toti saraci sa-l VOTEZE sa scapam odata deMAFIA PSD..PDL..PNL….ca restu e can can

Lasati un comentariu