Eminescu, omagiat de elevii careieni

• publicat la: 15 ianuarie 2011
Eminescu, omagiat de elevii careieni

Ziua Culturii Naţionale , 15 ianuarie, a fost stabilită după data naşterii poetului- nepereche al neamului românesc, Mihai Eminescu.In acest an , manifestările dedicate acestui eveniment  au avut loc in avans, in  majoritatea instituţiilor de invăţământ.

Cei care au deschis seria manifestărilor  dedicate aniversării a 161 de ani de la naşterea poetului, au fost elevii Şcolii V Lucaciu din Carei. Pentru ca flacăra poeziei eminesciene să rămână veşnic vie, colectivul clasei a III-a A  a prezentat o şezătoare literară cu poezii şi cântece pe versurile lui Eminescu. A fost un moment emoţionant pentru elevi şi cadre didactice deopotriva.

La aceeaşi şcoală, în cadrul orelor de limba şi literatura română, elevii au recitat din creaţiile  lui Eminescu şi s-au intrecut in cadrul concursurilor la nivel de clasă având variate tematici,  „Recunoaste poezia” sau „Chipul drag al lui Eminescu” reprezentat in creatii plastice  sau „Poezii dedicate lui Eminescu ce reprezwntau creatii ale elevilor .

În sala festivă a şcolii  s-a organizat un concurs de recitări  intitulat „Porni Luceafărul, activitate coordonată de   profesoarele Gall Anita,Belei Maria,Marta Lobonţiu şi Mocanu Nicoleta.

Au participat peste 20 de elevi din clasele V-VIII, câştigătorii fiind recompensaţi cu diplome de merit.

„… şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume / Li s-a spus „Eminescu” – sub acest generic elevii clasei a II-a A Steep by Steep , îndrumaţi de învăţătoarele Groza Maria Lucia şi Buciu Angela Lia şi cei din clasa a IV a A , conduşi de învăţătoarele Moisa Maria Adela şi Gorgan Angela, de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.3 Carei, în parteneriat cu Biblioteca Municipală Carei, reprezentată de  bibliotecarele Văleanu Erika, Sălădgean Linda şi Nuna Corina l-au omagiat pe Eminescu prin poezii şi cântece din opera marelui poet.

Activitatea s-a desfăşurat în cadrul Proiectului de parteneriat educaţional „Dragă carte, cinste cui te-a scris”, încheiat între unităţile mai sus menţionate.

Un program artistic deosebit a fost prezentat  la Scoala generală nr. 3  şi a  fost pregătit de către profesoarele Cornoc Mihaela,Lazăr Lavinia,Dindelegan Carmen şi Romat  Raluca cu ajutorul profesorului de muzică Lorincz Szilvester.

*A vorbi despre poet e ca şi cum ai striga  intr-o vale vastă , ecoul se izbeşte prelung , repetând ,repetat cuvinte care se pierd. Cât de impuţinaţi am fi fără acest cânt etern  al versului eminescian .De aceea a trebuit să se nască Eminescu. Noi astăzi ii dedicăm un mic moment artistic pe care l-am intitulat ” Mesaj catre Luceafar”.

Salutăm şi de această dată ziua de 15 ianuarie  când a venit pe lume poetul Mihai Eminescu . Intr-un sat ,intr-o vale inchisă de dealuri impădurite şi susur de izvoare, intr-o iarnă de 15 ianuarie ,in al 1850-lea an se naşte la Ipoteşti astrul liricii româneşti * , sunt crâmpeie din  serbarea prezentată de elevii claselor V-VIII.

Memoria poetului naţional născut pe 15 ianuarie a fost  evocată  in mod aparte de Scoala Generală nr.1 Carei. In prezenţa a numeroşi părinţi şi invitaţi , elevii şcolii au prezentat un program artistic pus in scenă de prof.Guler Claudia şi Buzgău Loredana.Dacă  la celelalte unităţi şcolare elevii au recitat creaţiile eminesciene in limba autorului, la această şcoală, lirica poetului a fost recitată  atât  in limba maghiară cât şi in limba germană .

Si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din Carei a marcat  vineri ,14 Ianuarie,  implinirea a 161 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Activităţile s-au  desfăşurat in sala festivă a liceului ,pe secţiuni.

Prof Coşarcă Elena şi Pop Erik din clasa a X a A au realizat o prezentare in  Power Point despre  viaţa lui Mihai Eminescu . Pop Lavinia şi Moisa Steliana din clasa IX C,Naghi Larisa,Feher Daiana,Suciu Andra, Tot Alexandra din clasa a X a C şi Pongracz Anna din clasa a X a A  l-au evocat in cântec pe marele poet sărbătorit .

Un interesant colaj din poezii eminesciene au realizat elevi din clasa IX-B sub indrumarea prof.Lupşa Andrada.Evenimentul s-a incheiat cu un recital  de poezii pe  tema iubirii şi a naturii, la care li-au adus contribuţia elevi ai clasei aIX-A si a XIII a F, prof. Georgescu Elisabeta şi  prof.Antal Sidonia.

redacţia

comentarii

de ema la 16 ianuarie 2011 - 07:45

Liceul Teoretic nimic?

de Buletin de Carei la 16 ianuarie 2011 - 08:19

La Liceul Teoretic manifestarile dedicate sarbatoririi a 161 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu vor avea loc in cursul zilei de luni.

de bucur ionut la 17 ianuarie 2011 - 17:15

Mia placut cum sa desfasurat omagierea nasterii poetului Mihai Eminescu.Cls a2a au fost spectatori , eu am povestit cateva lucruri despre poet , am cantat si am fost umpic emotionat . Am incaletat si vaa spusie povestea asa.

Lasati un comentariu