Strabismul şi ambliopia. Cât de bine vedeţi?

• publicat la: 27 ianuarie 2011
Strabismul şi ambliopia. Cât de bine vedeţi?

Copilul dumneavoastră vede bine? Este o intrebare care trebuie să preocupe orice părinte. Ochii copilului diferă în multe sensuri de ochii adultului. Sunt ochi în crestere, cu afecţiuni specifice. Multe dintre acestea pot fi prevenite şi tratate.

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale ochiului este strabismul (deviaţia ochilor) şi este des insoţit de ambliopie (vederea scazută). 10% dintre copiii născuţi intr-un an au strabism şi 50% dintre ei au ambliopie. Din nefericire, în România există un număr foarte mare de copii cu vedere scăzută care necesită tratament în timp util.

Cum descoperim un ochi ambliop?
Cel mai potrivit este examenul oftalmologic. In general, un copil cu un ochi slab plânge şi se fereşte dacă îi acoperim cu mâna ochiul bun. Tratarea ambliopiei, a unui ochi slab, trebuie să inceapă incă din primele luni de viaţă.

Cum descoperim strabismul la un copil?
Dacă ochiul „fuge” când este obosit sau când acoperim celălalt ochi cu mâna. Niciodată nu este prea devreme să tratezi vederea scăzută şi strabismul.

Care sunt copiii cu risc?

Sunt cei cu vicii de refracţie (dioptrii) sau din familii cu ereditate in strabism.

Orice copil trebuie să fie supus unui examen oftalmologic?

Chiar dacă nu se observă nimic anormal, orice copil trebuie supus unui examen de rutină înainte de vârsta de cinci ani.

În ce consta tratamentul şi de ce trebuie început cât mai repede ?
Niciodată nu este prea devreme să tratezi vederea scăzută şi strabismul.
Corecţia viciilor de refracţie (dioptriilor): toţi copiii care au strabism trebuie să poarte ochelari, constant, toată ziua. Scopul este obţinerea unei vederi bune şi egale la ambii ochi. Tratamentul ambliopiei constă în acoperirea ochiului bun pentru a obliga ochiul slab să lucreze. Durata tratamentului este în funcţie de gravitatea ambliopiei şi de vârstă. Operaţia este indicată în strabismele care nu se corectează prin purtarea ochelarilor şi tratarea ambliopiei. În strabismul congenital care apare in primele şase luni de viaţă, operaţia trebuie efectuată cât mai repede, chiar sub vârsta de un an, altfel copilul nu mai dezvoltă vedere binoculară normală. În strabismul apărut mai târziu, după epuizarea celorlalte etape de tratament, dacă deviaţia persistă, se trece la tratamentul chirurgical. După operaţie urmează alte etape: se continuă purtarea ochelarilor şi tratamentul ambliopiei, dacă mai este cazul, şi se pot face exerciţii ortoptice. Exerciţiile ortoptice sunt exerciţii care se fac la sinoptofor. Sunt indicate în strabisme cu deviaţie mică, tulburări de acomodaţie şi mai ales post-operator. Rezultatul este obţinerea şi educarea vederii binoculare, adică învaţă copiii să privească cu ambii ochi deodată. Tratamentul este cu atât mai eficace şi mai scurt ca durată, cu cât se instituie mai aproape de apariţia strabismului. Două reguli absolute: consultaţie precoce şi purtarea constantă a ochelarilor.
Patru erori de evitat: intârzierea tratamentului, purtarea intermitentă a ochelarilor, intervenţia chirurgicală efectuată prea târziu, părerea conform căreia operaţia este finalul tratamentului.

sursa oftapro.ro

comentarii

de mirela la 6 februarie 2011 - 02:45

Majoritatea copiilor au probleme oculare.

Lasati un comentariu