Uite parcarea , nu e parcarea

• publicat la: 18 ianuarie 2011
Uite parcarea , nu e parcarea

In cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Carei de astăzi 18 ianuarie , la capitolul Diverse,  s-a  pus in discuţie problema parcărilor de pe raza municipiului.

Criza locurilor de parcare devine pe zi ce trece tot mai acută.Cele mai multe sesizări vin din zona cartierelor  de blocuri, unde spaţiile şi aşa reduse sunt ocupate  şi de alt fel de maşini decât cele proprietate personală.Consilierul liberal Adrian Bucureştean a propus o discuţie pe această temă , in baza  sesizărilor primite de la mai multi locuitori .

Totodată , doreşte ca problema parcărilor din zona centrală să fie detaşata de cea a parcărilor din cartiere deoarece nu se pot aplica aceleaşi reguli pentru cele două situaţii.Astfel, consilierul propune ca in cartiere, proprietarii de apartamente care au maşini personale ,să aibă posibilitatea să obţină un loc de parcare, prin concesionare de spaţiu, pentru care să plătească o taxă anuală, aşa cum se procedează şi in alte oraşe.

În ciuda spatiului limitat şi a numărului mai mare de  masini din ultimii ani, unii  locuitori abuzează de acest spaţiu şi vin acasă cu maşini de firmă , de mare capacitate.

Primarul Kovacs Eugen  , conştient de această problemă  spinoasă, consideră că ar fi utilă şi identificarea unor locuri noi de parcare care să le suplinească pe cele existente.Amenajarea de parcări in cartiere ar rezolva şi protejarea spaţiilor verzi din zonă, spaţii care au de suferit datorită parcării necorespunzătoare a unora dintre noi.Potrivit spuselor primarului, administraţia locală  ar trebui să poarte discuţii şi cu cetăţenii pentru a găsi soluţii de comun acord.

Pe lângă aceste inconveniente, consilierul Brem Arpad consideră că nu toţi locuitorii Careiului au ” cultura parcării” adică işi parchează  maşina de parcă ar fi singurii utilizatori ai spaţiului respectiv ,uitând cu desăvârşire de semenii lor .’”Stiu că nu pot să propun un proiect in acest sens dar ar trebui ca oamenii să inţeleagă că fiecare are nevoie de un loc de parcare aşa că nu putem să parcăm la voia intâmplării, fără un minim de bun-simţ, fără să ne asigurăm dacă am lăsat loc şi pentru altul atunci când am parcat” menţionează Brem Arpad.

Renovări în stil medieval

Un alt aspect ridicat de consilerul Brem a fost cel al blocării unei parcări publice de către o societate privată.

“După ce in parcarea din zona florarilor, str.Vasile Lucaciu colţ cu str.1 Decembrie , in timpul lucrărilor de recondiţionare a burlanelor  clădirii existente pe colţ, a căzut o cărămidă pe o maşină din parcare,în loc să folosească o plasă pentru asemenea situaţii, cum se procedează la ora actuală   la toate lucrările de renovări de imobile, proprietarii au inchis parcarea cu o sfoară , fără nicio aprobare, fără nicio discuţie cu administraţia locală ” spune revoltat Brem.

Parcarea in cauză este o parcare publică, amenajată de Primăria Carei in cursul anilor trecuţi. Momentan, proprietarii imobilului au legat o sfoară subţire, albă, de care au prins două  foi pe care au notat o atenţionare.Legea în vigoare nu dă dreptul unei societăţi private să inchidă o parcare publică fără a dispune de avize în acest sens.

Primarul Kovacs recunoaşte că a discutat cu proprietarii imobilului in cauză dar au abordat  cu totul alte probleme, aceştia având depus un proiect prin care incearcă să obţină fonduri pentru renovarea clădirii şi transformarea ei intr-un complex turistic-comercial.Lucrările efectuate la partea superioară a  clădirii  nu  conferă insă posibilitatea  inchiderii unei parcări publice şi nici lipsa unor sisteme de protecţie , clădirea fiind situată în plin centrul oraşului.Nu ştim de ce până acum nu s-au sesizat autorităţile locale, după cum am menţionat , parcarea fiind una publică.

Daniela Ciută

comentarii

de Costi la 18 ianuarie 2011 - 21:14

eu zic ca ar fi una dintre cele mai oke idei, din care am auzit. as dori sa se si puna in aplicare mai ales ideea cu concesionarea spatiului deoarece exista multi muschetari care doar din vorbe iti demonstreaza ca e a lor locul de stationare sau parcare. in fine, respect initiativa domnului bucurestean si sper ca acest lucru sa se puna cat de curand in aplicare. de pe urma acestui plan sau idee, sau proiect sau in ce stadiu o fi el, primaria ar putea incasa un castig destul de frumusel, evident suma ceruta sa nu fie nu stiu cat de mare

de JANCSI la 19 ianuarie 2011 - 17:04

ce urate sunt aceste cladiri,doamne oare cand or fi renovate,zici ca au fost bombardate

de alek la 20 ianuarie 2011 - 19:55

Politia comunitara de ce nu actioneaza. Se plimba in oras cu masini fara nici-o activitate. De ce sunt platiti? Strazile principale sunt foarte aglomerate, dar peste tot se parcheaza chiar si unde avem patru benzi.Peste noapte sunt parcate de la microbuse pana autobse TIR-uri camioane ingreunand circulatia si curatirea strazii de zapada. Politisti se ascund cu masinile lor in stradute laterale dupa ce fac un control pe la fetitele rai. Platim poltisti care nu fac nimic. Pe vremea lui >tata Manta< era ordine.
Domniilor nu va deranjeaza cind circulati in oras aceste aspecte?

de LUCA la 22 ianuarie 2011 - 17:47

Comunitarii astia si politistii se ocupa de alte chestii,desii sunt platiti din banii nostrii,nui intereeseaza,RESTRUCTURAREA fratilor ca nu meritati nici 2 lei.Aroganti si plini de prostie.

Lasati un comentariu