Asociaţia Puffi caută soluţii

• publicat la: 19 februarie 2011
Asociaţia Puffi caută soluţii

După cum se ştie,câinii maidanezi reprezintă de ani buni o problemă a administraţiei locale .Zonele cel mai des frecventate de aceste patrupede sunt cele centrale,din apropierea Policlinicii şi Spitalului, a Fabricii de tutun sau cartierele de locuit mai ales în preajma tomberoanelor.

Asociaţia non-profit pentru protecţia animalelor PUFFI s-a întrunit joi seara, în sala mare de şedinţe a Primăriei pentru a dezbate problema câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului Carei.

Din partea asociaţiei au fost prezenţi Ovidiu Dumitru, preşedinte, Derşidan Cristian şi Virag Carol, membrii precum şi avocaţii Noemi Strucz şi Silvana Pişta .Consilieri locali, reprezentanţi ai Primăriei şi ai Poliţiei Comunitare alături de numeroşi cetăţeni  au participat la această întrunire.

Iniţiatorii întâlnirii au făcut o scurtă prezentare a asociaţiei iar apoi s-au făcut cunoscute obiectivele acesteia pe termen scurt.

Asociaţia a luat fiinţă în noiembrie 2009 şi se confruntă cu o serie de greutăţi legate de spaţiu şi mai ales de fonduri .La şedinta consiliului local din ianuarie 2010, asociaţia a solicitat Primăriei sprijin în identificarea unui spaţiu adecvat pentru amenajarea unui adapost pentru câinii vagabonzi ce împânzesc oraşul.Nu numai identificarea  adăpostului reprezintă o necesitate a asociaţiei ci şi întreţinerea acestuia .

Membrii asociaţiei au menţionat că sunt implicaţi direct în întreţinerea unor patrupede fără stăpân cărora le-au aplicat tratamentele de deparazitare şi sterilizare şi le-au întocmit carnet de sănătate dar numărul  maidanezilor este mult mai mare decât poisibilităţile lor personale aşa că ar avea nevoie de sprijin.Fondurile asociaţiei la ora actuală ar asigura întreţinerea unui număr de doar 20 de câini ceea ce nu duce la rezolvarea problemei.

Un sprijin deosebit s-a primit din partea Centrului Cultural, reprezentat de Bogdan Georgescu care a oferit un spaţiu pentru un stand de prezentare cu ocazia Zilelor Oraşului.Cu această ocazie,câţiva dintre câinii fără stăpân prezentaţi de membrii asociaţiei şi-au găsit un cămin.

Participanţii la întrunire au fost deosebit de activi , fiecare dorind să-şi exprime părerea şi să ofere o soluţie în ce priveşte problema discutată .

Derşidan Cristian a făcut un apel către toţi cei prezenţi pentru a conştientiza cât de importantă este educaţia oferită celor mai tineri membrii ai comunităţii noastre în ce priveşte fiinţele necuvântătoare.Deşi  recunoaşte că există cazuri de câini agresivi, recomandă totuţi ca cei care sunt în apropierea unor maidanezi să nu se uite în ochii lor, să nu facă mişcări bruşte şi să încerce să rămână calmi.

“Problema gunoielor aruncate la întâmplare sau în imediata apropiere a containerelor reprezintă un alt factor care duce la sporirea numărului de câini vagabonzi”afirmă Derşidan Cristian.Tot el propune ca  în viitorul apropiat să se încerce o colaborare cu Primăria oraşului, cu medicii veterinari şi de asemenea  o mai bună mediatizare a informaţiilor legate de ce înseamnă un animal de companie.”UE are bine pusă la punct o legislaţie în acest sens, la noi e mai greu datorită mentalităţii oamenilor, datorită tarelor din educaţia lor.Ar fi bine de ştiut ce presupune adoptarea unui câine,timpul alocat îngrijirii acestuia şi beneficiile pe care le aduce prezenţa unui animal în viaţa copiilor” adaugă Derşidan Cristian.Problema educaţiei este abordată şi de Mia Ardelean, membru fondator al asociaţiei Puffi, care consideră că de la o vârstă fragedă ar trebui făcută o educaţie în ce priveşte comportamentul şi  grija faţă de animale şi propune ca din primăvară să demareze o campanie în acest sens în şcoli.

Prezenţa în sală a reprezentantului Poliţiei Comunitare a dat ocazia tuturor celor prezenţi de a-şi exprima revolta faţă de tratamentele aplicate de hingheri câinilor  chiar în prezenţa gardienilor .Mai mult,cei care sunt avertizaţi sunt oamenii care iau atitudine faţă de maniera deosebit de agresivă şi crudă  a hingherilor  atunci când ridică animalele de pe stradă.

Primăria Carei are un contact pe anul în curs cu o firmă din Satu Mare care se ocupă cu strângerea  câinilor vagabonzi, servicii plătite cu suma de 170 lei/câine ridicat.Potrivit celor declarate de reprezentantul Primăriei, Rakovski Francis,în cursul anului trecut s-au ridicat de către firma de ecrisaj din Satu Mare un număr de 36 câini iar în acest an 28.Tot el afirmă că zilnic, pe adresa Primăriei vin multe sesizări din partea părinţilor în special, împotriva câinilor vagabonzi.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat  judecătorul Nagy Ioan,Manolache Apostică , iubitori de animale care doresc să se ia măsuri cât de curând pentru a nu se ajunge la situaţii extreme.Soluţia  cea mai vehiculată de către cei prezenţi este adopţia acestor animale care au ajuns în stradă tot datorită unor semeni de-ai noştri.” Nu sunt aşa de mulţi câini în oraş, eu am deja 4 acasă dar trebuie să-i capacităm şi pe alţii să adopte un animal.În adăpost vor fi chinuiţi, nu ţarcul reprezintă soluţia” conchide Nagy Ioan.

O altă soluţie menită să atragă iubitorii de animale să ia în îngrijire câte un patruped a venit din partea lui Lebedy Ştefan care propune realizarea  unui site al Asociaţiei careiene Puffi, similar asociaţiei FreeLife  din Satu Mare, care să iniţieze un dialog cu toţi cei care doresc să se implice în această problemă.Dacă aceşti câini ar fi bine ingrijiţi şi întreţinuţi ar creşte şansele de a-şi găsi un stăpân.

În ce priveşte deparazitarea şi sterilizarea acestor animale, medicii veterinari careieni şi-au oferit sprijinul pentru aplicarea acestor tratamente dar se impune prezenţa unui adăpost unde să se poată  presta aceste servicii.

Av. Noemi Strucz solicită Poliţiei Comunitare respectarea legilor în vigoare şi  a modului în care societatea de ecarisaj respectă metodele de colectare şi transport a câinilor.S-a solicitat de asemenea ca  asociaţia să fie înştiinţată la sosirea hingherilor în oraş pentru a-şi putea trimite un reprezentant care să observe corectitudinea prestării serviciului.Nu de puţine ori câinii au fost înghesuiţi câte cinci într-o cuşcă sau erau pe jumătate morţi în momentul introducerii lor în cuşti au afirmat cetăţenii  care au fost prezenţi la acest eveniment.

Unele persoane  au afirmat că deşi spaţiul de la Fabrica de tutun este o proprietate privată , hingherii au rupt scânduri din gard pentru a ridica animale din acel loc.

Consilierul Adrian Bucureştean a cerut date suplimentare, informaţii cu privire la numărul  câinilor de pe străzile oraşului şi a promis că va încerca  să vină cu soluţii viabile.Membrii asociaţiei au fost solicitaţi de către consilierul Brem Arpad să  ofere cifre cu privire la suprafaţa necesară adăpostului solicitat precum şi costurile întreţinerii unui căţel cu tot cu tratamentele necesare a fi aplicate.

Problema câinilor lăsaţi de izbelişte nu este una specifică localităţii noastre, consideră consilierul Papi Ovidiu, care afirmă că niciunde în România această situaţie nu este încă rezolvată.

În urma dezbaterilor,s-a ajuns la concluzia că ar fi binevenită  o colaborare între Asociaţia Puffi,Primărie şi consilieri  pentru ca împreună să se identifice soluţii viabile în rezolvarea problemei câinilor vagabonzi astfel ca în câţiva ani aceasta să devină doar o amintire.Până atunci însă, puteţi cocheta cu ideea adopţiei ,şi de ce nu,poate încercaţi să vă faceţi un tovarăş dintr-unul din câinii plimbăreţi.

Daniela Ciută

comentarii

de careian la 25 februarie 2011 - 11:47

sai duca acasa la KOVACS sau la firma de scaune

de o mamica la 2 martie 2011 - 19:09

au gasit ceva solutii ca nu se vede inca pe strada nimic,plini de caini si acum si nu mai stim ce sa facem ca sunt tare flamanzi

de cc la 4 martie 2011 - 07:35

sa speram ca se vor descurca si ca vor gasi sprijin din partea consiliului, au foarte multe de facut, eu le urez succes si le multumesc celor de la puffi

de ILRE la 4 martie 2011 - 10:46

Si eu le multumesc asociatiei puffi sunt de acord cu cc 4 martie

de podoba mircea la 4 martie 2011 - 16:41

problema cainilor vagabonzi este o „pata neagra” ptr orasul nostru,si in acelasi timp si o problema delicata,deoarece necesita o investitie serioasa care sa corespunda normelor europene(din toate punctele de vedere,incepand cu personalul calificat,modul de colectare si transport a cainilor,cat si ingrijirea lor in continuare).SUCCES membrilor fondatori ai As.PUFFI !!!!!

de Gabi D la 5 martie 2011 - 20:43

Sunt de acord cu d-l.Podoaba Mircea,ceea ce mai vreau eu sa adaug este faptul ca se vede cultura unui popor dupa modul cum trateaza animalele!
Mai butonati pe ,,Animal Planet” si-o sa vedeti ca pana si in Africa s-a introdus Politia Animalelor!
Nici o fiinta de pe planeta aceasta nu merita sa sufere!
Succes membrilor As.Puffi!

de ILRE la 6 martie 2011 - 14:18

Succes membrilor Puffi!!!

de Rodica la 15 martie 2011 - 18:08

Ma bucur ca a ajuns Politia Animalelor si in judetul nostru, poate ei vor reusi sa rezilieze contractul cu firma de ecarisaj al hingherului Bolog.Sa imbogatit destul, si-a facut cateva vile de pe urma necuvantatoarelor si de pe spatele contribuabililor,ar fi cazul sa intervenim pe toate caile.Succes Politia Animalelor!vreau sa va vad la treaba.

Lasati un comentariu