BCR a anulat actele adiţionale fără acordul clienţilor

• publicat la: 22 februarie 2011
BCR a anulat actele adiţionale fără acordul clienţilor

O hotărâre a Curţii Constituţionale interzice băncilor să desfiinţeze unilateral prevederile impuse de noua lege a creditelor.
Cea mai mare bancă din România, BCR, încearcă să întoarcă o parte a clienţilor la creditele cu dobândă internă, scrie România Liberă. Potrivit unui comunicat, banca „denunţă actele adiţionale de aliniere la prevederile OUG 50, însă menţine beneficiile de transparenţă ale ordonanţei”. Menţionăm că, potrivit unei decizii de la începutul lunii februarie a Curţii Constituţionale, banca trebuie să obţină şi acordul expres clientului pentru a renunţa la actele adiţionale constituite potrivit OUG 50.
Spre deosebire de formula EURIBOR/ROBOR/LIBOR+marjă fixă, dobânda internă a băncii poate varia în funcţie de mai multe criterii, inclusiv cele legate de rezultatele băncii, motiv pentru care clientul este mult mai vulnerabil la majorări ale costurilor.
Banca nu poate anula dispoziţiile actelor adiţionale construite potrivit OUG 50 fără acordul clientului. Prime Rate-ul sau dobânda internă a băncii poate oferi, în acest moment, avantaje de cost clientului, însă variaţiile ei nu pot fi controlate în nici un fel de client, fapt care o face destul de periculoasă. Grupurile de clienţii nemulţumiţi ai băncilor au ajuns în situaţia de a da în judecată băncile tocmai din cauza variaţiilor nejustificate ale dobânzii. Revenind la forma iniţială a contractului, reveniţi la vechile comisioane.

sursa financiarul

Lasati un comentariu