Oaspeţi europeni la Primărie

• publicat la: 17 februarie 2011
Oaspeţi europeni la Primărie

Începând cu 13 februarie 2011,in Carei sunt prezente delegaţii de elevi şi profesori din ţări europene , care participă la Parteneriatul Multilateral ” Towards a greener future”.Au sosit  reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ din Spania,Polonia,Italia,Franţa,Portugalia şi Slovenia. In cadrul programului aferent săptămânii 13-19 februarie 2011, a fost cuprinsă şi o vizită la Primăria municipiului Carei.

Delegaţiile şcolilor străine sosite la Scoala Vasile Lucaciu din  Carei  au fost primite miercuri 16 februarie de către primarul oraşului.

In sala mare de şedinţe a Primăriei, Kovacs Eugen a intâmpinat  oaspeţii cu un tradiţional  ” Bine aţi  venit in România, la Carei” după care a făcut un  scurt istoric al localităţii.

Participanţii la intâlnire au aflat că ţinutul Transilvaniei era in trecut mai european decat insăşi Uniunea Europeană , aici coabitând români,maghiari şi germani.

Eu sunt maghiar, soţia mea este româncă iar ginerele meu şvab,deci ce va fi nepotul meu?” a fost intrebarea  pusă de  primarul Kovacs.

In continuare, primarul face o radiografie a vieţii economico-culturale a Careiului, afirmând că  ”din anul acesta şcolile şi spitalul au venit in administraţia noastră ,ne-am trezit dintr-o dată cu atăţia bani şi atâta putere,dar descentralizarea merge mai greu.Avem multe investiţii in oraş,la clădiri administrative ,la castel,  la Liceul Tteoretic,la Scoala Generală 1 şi altele pentru care am alocat 45% din bugetul local.Avem in oraş 10 grădiniţe,3 şcoli generale şi  4 licee.Potrivit noii Legi a Invăţământului,managerii de şcoli sunt nevoiţi să-şi schimbe mentalitatea deoarece acum banii vin in funcţie de numărul elevilor din unitatea lor.Se desfiinţează titularizările deci rezultă că de acum inainte  profesorii vor fi angajaţii şcolilor aşa că cine e bun rămânane şi cine nu pleacă.Scolile care vor avea rezultate  şi părinţi mulţumiti vor avea şi elevi”.

Oaspeţii au avut posibilitatea să afle că edilul oraşului este inginer, a urmat cursurile facultăţii la Braşov iar in politică a ajuns intâmplător deşi , spune dânsul, “atât in liceu cât şi in facultate am făcut cursuri de socialism politic”.

Dânsul consideră că nu sărăcia reprezintă marea problemă din România ci mentalitatea oamenilor.

Cu ocazia aceste intâlniri, s-a făcut publică intenţia unei societăţi germane de a investi, in viitorul apropiat in Carei,datorită forţei de muncă foarte ieftine de la noi.Am aflat că   “forţa de muncă careieană este de 11 ori mai ieftină decât in Germania şi Franţa, de 6 ori mai ieftină decât in Spania şi de 2-3 ori mai ieftină  decât  in Ungaria.Salariul mediu pe care-l dau aici firmele este mult sub 500 de euro.Asta este şansa noastră, mai ales că ne aflăm la 55Km de o autostradă europeană.Dacă vom fi serioşi şi vom munci vor veni investitorii şi in Carei”.

In urma unor investiţii de 1,5 milioane de euro,reţeaua de apă şi canalizare s-a extins până la 90% din necesar.Investiţiile pentru acest an se vor ridica la 6,5 milioane de euro din care 85% sunt din fonduri europene, fonduri obţinute datorită proiectelor realizate de biroul de profil din cadrul Primăriei.

Kovacs Eugen a oferit  şi câteva detalii despre viaţa sa personală,menţionând că are o fiică jurist şi un fiu inginer.”Fiica mea este cea care produce scaune şi  spune că de când am plecat eu de la firmă treaba merge mai bine .Foarte mulţi tineri pleacă ,copii mei nu .Eu o să fiu fericit când o să vină toţi inapoi să locuiască aici ,dar pentru asta ne trebuie locuri de muncă şi salarii” afirmă in incheiere primarul Kovacs.

Delegaţiile prezente au oferit mici suveniruri  edilului oraşului care , la rândul lui a pregătit pentru ei atenţii simbolice din partea municipalităţii.

De la Primărie, oaspeţii s-au deplasat la Clubul Elevilor  unde au fost primiti de Torzsa Ioan,  conducătorul unităţii.Oaspeţii au fost impresionaţi de-a dreptul de activitatea desfăşurată in cadrul clubului, afirmând că la ei nu există asemenea activităţi extraşcolare care să nu presupună un efort financiar din partea elevilor.Au fost prezenţi indrumătorii Dumitru Iederean, Mariana Vulcan şi Cătălina Culcer.

Programul după-amiezei zilei de 16 februarie a cuprins un minispectacol  care s-a desfăşurat în sala festivă a Şcolii Vasile Lucaciu.Taraful condus de maestrul Iederan a reuşit să smulgă ropote de aplauze din partea celor prezenţi datorită interpretării de excepţie a unor piese tradiţionale din folclorul românesc.

Corul şcolii a interpretat atât cântece româneşti cât şi maghiare iar cei mai talentaţi interpreţi de muzică şi dans au prezentat  colegilor europeni mostre de folclor tradiţional românesc şi maghiar.

Dansul Căluşarilor , dansul Ciocârliei , fluieraşii sau piesa D-l Goe au fost apreciate de  toţi cei prezenţi care, cu siguranţă vor păstra mult timp în amintire acest schimb de experienţă de la Şcoala Vasile Lucaciu din Carei.

redactia

comentarii

de Mark la 19 februarie 2011 - 19:12

Fiul meu a cazat un baiat din Franta. De cand s-au cunoscut este foarte interesat de limba franceza si engleza. Felicitari directoarei scolii, d-nei Mocanu.

de anonim la 24 februarie 2011 - 18:35

De ce nagykaroly si nu CAREI ?

Lasati un comentariu