Românul care a speriat NASA

• publicat la: 26 februarie 2011
Românul care a speriat NASA

Victor Faur (27 de ani), arădeanul care a intrat în serverele NASA, US NAVY şi ale Departamentului de Energie al SUA, are la Curtea de Apel Timişoara ultima şansă să scape de pedeapsa cu închisoarea şi de plata a aproape 250.000 de dolari către instituţiile americane. Dosarul penal a fost înregistrat zilele trecute la Curtea de Apel, iar Faur speră să fie declarat nevinovat, sentinţa acestei instanţe fiind definitivă.

Faur, care a supus unui atacat informatic serverele celor trei instituţii, se judecă de patru ani cu NASA, care i-a cerut despăgubiri de peste 1,5 milioane de dolari. El a fost condamnat până acum de Judecătoria Arad şi de Tribunalul Arad la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata a 214.000 de dolari către NASA, 19.000 de dolari către Departamentul de Energie şi aproape 9.000 de dolari către US NAVY.

Are firmă de IT

De când se judecă cu NASA, tânărul a absolvit Facultatea de Drept şi îşi dă doctoratul în informatică la Universitatea Politehnică din Timişoara, după ce în prealabil a absolvit şi Facultatea de Informatică. El şi-a deschis o firmă de IT în Arad, care oferă suport informatic pentru societăţi.

Iar Victor Faur are experienţă, mai ales după ce NASA, US NAVY şi Departamentul de Energie l-au acuzat că a intrat în serverele unor supercomputere şi le-a dat peste cap accesul la programul de observaţie a sistemului solar, la sistemul de observaţie a Terrei şi la observatorul de climă al planetei Marte

S-a „plimbat” prin supercomputere

Faur a intrat în serverele NASA de pe computerul de la domiciliu, după ce iniţial a spart serverele universităţilor Harvard şi Stanford şi s-a folosit şi de calculatoarele acestora pentru a-şi masca atacul. Faur şi-a luat porecla virtuală SirVic şi a reuşit să-şi creeze un email de NASA.

Victor Faur a intrat şi în serverele de la US Navy şi în cele ale Departamentului de Energie, care au laboratoare de cercetare. A urmat o anchetă, în urma căreia cele trei instituţii au calculat că specialiştii lor au depus peste 4.000 de ore de muncă sau au pierdut timp preţios încercând să securizeze reţelele după atacul lui Faur. Astfel, cele trei instituţii americane au ajuns să-i ceară despăgubiri de 1,5 milioane de euro. Hackerul român a contestat în instanţă calculul făcut de americani.

„Nu are nicio bază acel calcul. Nu cred că am afectat în aşa de mult sistemul, pentru că doar m-am uitat ce fac acolo”, a spus Faur în faţa judecătorilor arădeni.

Tânărul nu câştigă suficienţi bani ca să-i despăgubească pe americani. Locuieşte în apartamentul părinţilor, iar firma sa de IT nu are un profit spectaculos. „Cât timp încă mai am proces nu pot face comentarii cu privire la apărarea mea, ce am făcut şi ce nu am făcut din acuzaţiile care  mi se aduc”, a declarat Victor Faur.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu