Băsescu forţează demisia lui Boc şi retragerea lui Blaga

• publicat la: 14 martie 2011
Băsescu forţează demisia lui Boc şi retragerea lui Blaga

Traian Băsescu i-a convocat din nou pe şefii PDL de la centru şI din teritoriu la o nocturnă în Primăverii, presat de intenţia lui Vasile Blaga de a-şI anunţa peste patru zile candidatura la preşedinţia partidului. Băsescu a încercat să-l preseze pe Blaga să renunţe la această candidatură, încercând să îi convingă pe liderii judeţeni ai partidului să îl susţină pe Emil Boc pentru un nou mandat de preşedinte al PDL, acesta urmând în schimb să îşI dea demisia din fruntea Guvernului, după moţiunea de cenzură de miercuri, pentru a lăsa cale liberă pentru planul prezidenţial de a instala la Palatul Victoria un tehnocrat.

Surse din PDL susţin că în cadrul întâlnirii de la Lac 1, Băsescu s-a confruntat din nou cu opoziţia iderilor judeţeni ai partidului, care, în cea mai mare parte, nu sunt de acord să suţină un premier care nu ar face parte din rândurile lor. De altfel, chiar înainte de şedinţa nocturnă a democrat-liberalilor, unul dintre locotenenţii lui Vasile Blaga, Ioan Oltean, a emis un comunicat de presă în care arăta că ideea unui premier technocrat este una nefericită.

„Acum, prioritar pentru PDL este să gasească soluţiile politice precise pentru a transforma revenirea economică în câştig electoral pentru partid. Iar din acest punct de vedere, PDL analizează toate soluţiile, însă cu un premier politic, PDL coordonează mai bine guvernarea, iar Coaliţia este mai strâns unită. Şi trebuie spus că nu doar premierul Boc a muncit pentru redresarea economică, ci tot partidul, alături de premier, a dus povara măsurilor dificile de austeritate. Deci şi discuţia despre premier politic sau nepolitic trece prin filtrul partidului cu responsabilitate, iar decizia va fi hotărâtă aşa cum va fi cel mai bine pentru PDL, pentru alegerile dificile care îl aşteaptă”, se arată în comunicatul vicepreşedintelui PDL.

„În ceea ce priveşte alegerile interne din PDL, drumul spre conducerea PDL este liber şi deschis, dar pentru a câştiga trebuie întrunite două condiţii: prima – să fie obţinut votul activului PDL; a doua – oamenii din PDL să fie convinşi cu un proiect câştigător şi de perspectivă pentru partid. Conducerea partidului o va câştiga doar acela care dă încredere poporului PDL că-l poate conduce cu dreptate, putere şi unitate”, încheie Oltean.

Surse din PDL susţin că aseară, atât Emil Boc cât şI Vasile Blaga şi-au anunţat în faţa lui Traian Băsescu candidaturile la preşedinţia partidului, cel din urmă refuzând categoric să se retragă din cursă la cererea preşedintelui.

Însă, în cadrul discuţiilor, a fost abordat şI un subiect interesant, legat de modificarea duratei mandatului preşedintelui, care să fie redus de la 5 ani la 4 ani. Preşedintele PDL Giurgiu, Marin Anton, a declarat duminică seara la Realitatea TV că, la întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii organizaţiilor judeţene ale PDL, s-a discutat, printre altele, despre  modificarea Constituţiei în sensul revenirii la un mandat de 4 ani pentru preşedinte şi introducerea unui prag de deficit bugetar de 3%.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu