Ceaiuri care îmbunătăţesc digestia

• publicat la: 11 martie 2011
Ceaiuri care îmbunătăţesc digestia

Digestia îţi face probleme? Înainte de a te năpusti asupra tratamentelor medicamentoase, încearcă să ameliorezi simptomele cu ajutorul plantelor. Chimenul e unul dintre remediile care poate să facă minuni pentru stomacul tău!

1. Chimenul

Chimenul este micul miracol aşteptat de cei care suferă de balonări excesive şi digestie laborioasă. Este plăcut la gust, şi, recent, s-a dovedit că, în afară efectului antispastic, care combate „gazele” are un efect de stimulare a enzimelor pancreatice, care ajută la asimilarea alimentelor indigeste. În plus, efectul antimicrobian datorat uleiurilor eterice este dezirabil când avem de-a face cu dezechilibre în flora digestivă, diaree, toxiinfecţii.

2. Angelica archangelica

Angelica archangelica a avut pe vremuri reputaţia (nejustificată) de a combate ciuma şi a câştigat în secolul al XVII-lea o mare faimă, dar efectele ei bune sunt în realitate centrate pe sistemul digestiv. Pe lângă gustul plăcut, care face că rădăcina să fie utilizată şi ca aliment şi aromatizant culinar, Angelica are efect anestezic direct asupra mucoaselor şi că urmare combate cu mare eficienţă simptomele dureroase în sindroamele iritative (esofagită de reflux, dispepsii hiperacide). Componentele aromatice au efecte antibacteriene, antivirale şi antifungice complexe, care o fac utilă în infecţiile tractului digestiv. Reduce balonarile şi spasmele.

3. Rădăcina de lemn dulce

Una din cele mai complexe şi favorabile acţiuni asupra digestiei o are rădăcina de lemn dulce, Glycyrrhiza glabra, foarte populară la occidentali sub numele de liquorice (licoresse la francezi).

  • Scade transaminazele atunci când ficatul este afectat la nivel celular
  • Are efecte antivirale dovedite în special asupra virusurilor din familia herpesului
  • Protejează mucoasa gastrică şi duodenală, prin efecte multiple şi încă puţin cunoscute, exercitând şi activitate inhibitorie asupra bacteriei care provoacă sindroamele dispeptice şi ulceroase, Helicobacter pylori.

Dozele nu trebuie exagerate, pentru că poate provoca retenţie de minerale şi creşterea valorilor tensiunii arteriale. Se consumă sub formă de ceai din rădăcină, dar şi ca aditiv în dulciuri.

4. Oregano

Oregano (Origanum vulgare) şi ruda lui apropiată măghiranul (Oregana marjorana) sunt condimente foarte populare, dar mai puţini ştiu că aceste plante conţin printre cele mai puternice antiseptice naturale, deşi aceste efecte erau cunoscute de Hipocrate, care administra ceaiuri şi extracte din aceste plante în infecţii digestive.

5. Ghimbirul

Considerat o mirodenie rară şi exorbitant de scump în vechime, ghimbirul (Zingiber officinale), pe lângă gustul aromat foarte particular, conţinând toată gama între dulce, acrişor şi picant, este un ajutor preţios pentru cei care suferă de „digestie leneşă”, deglutiţie dificilă, flux scăzut de bilă. I se atribuiau de asemenea efecte antiinfecţioase şi de stimulare imună. Mare atenţie dacă ai litiază biliară, deoarece, sub influenţa substanţelor din ghimbir, vezica biliară poate face pietrele să „o ia la vale”, precipitând colici.

sursa topsanatate

Lasati un comentariu