Nichita Stănescu sărbătorit la Colegiul Tehnic”Iuliu Maniu”

• publicat la: 25 martie 2011
Nichita Stănescu sărbătorit la Colegiul Tehnic”Iuliu Maniu”

Aniversarea naşterii poetului Nichita Stănescu a fost marcată la  Colegiul Tehnic Iuliu Maniu printr-un concurs de poezii organizat de profesoarele Georgescu Elisabeta şi  Antal Sidonia. .Au participat elevi din clasele:  XD, XA,XIA şi XIIC.

În 31 martie  2011 se implinesc  78 de ani de la naşterea poetului.Poetul Nichita Stănescu s-a născut la Ploieşti în anul 1933.

Poetul nu are biografie: biografia lui este de fapt propria lui operă, mai bună sau mai rea, mai măreaţă sau mai puţin măreaţă.”

Nichita Stanescu s-a impus ca unul dintre cei mai interesanţi şi valoroşi creatori de poezie modernă.Ca o recunoaştere a valorii creaţiei sale, i s-a conferit în 1975, la Viena, premiul Herder, iar în 1982, în Iugoslavia, premiul „Cununa de Aur”.
Nichita Stănescu este mai interesat, mai emoţionat de idee decât de sentiment. Calea care să-i satisfacă nevoia de siguranţă ducea spre disciplinele riguroase ale spiritului, spre geometrie şi fizică. Critica literară consideră că de la Ion Barbu, poezia româneasca nu a mai cunoscut o asemenea capacitate de abstractizare ca în cazul lui Nichita Stănescu.
Poetul s-a situat într-o ascendenţă „nobila”: prin tendinţa de a ajunge până la esenţa liricului, el se apropie de Eminescu şi Blaga; prin forţa inovaţiei la nivelului limbajului artistic, se apropie de Arghezi; prin capacitatea de încifrare a mesajului în formule de maxima abstractizare, se apropie de Ion Barbu.
Criticul Eugen Simion defineşte poezia lui Nichita Stănescu „poezia poeziei”. Stănescu însuşi afirma: „poezia nu este numai artă, este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii”. De-a lungul întregii sale creaţii se disting încercări de a defini conceptia sa despre cunoaştere prin artă, despre echilibrul dintre continutul şi forma poeziei, despre relatia poetului cu cuvântul. Poezii pe aceasta temă: „Ars poetica”, „Arta poeziei”, „Arta poetica”, „Arta scrisului”, „Autoportret”, „Poezia”, „Poetul ca si soldatul”, „Cautarea tonului”, „Poetul”, „Tonul”, „Timbrul”.
Nichita Stănescu demontează elementele artei, pe care le reaşează după o ordine proprie. În poemul „Nod 33”, poetul încearca să lămurească, să descifreze această ordine proprie: „Am gândit un mod atâta de dulce / De a izbi două cuvinte / De parcă iarba verde ar înflori / Iar florile s-ar ierbi.”.

Prof. Coşarcă Elena

Lasati un comentariu