O gaură in stratul de ozon va fi deasupra României peste două zile

• publicat la: 28 martie 2011
O gaură in stratul de ozon va fi deasupra României peste două zile

O porţiune extinsă dintr-un strat de ozon care se subţiază rapid, formată deasupra Polului Nord, se va deplasa şi va ajunge deasupra Scandinaviei şi Europei de Est in intervalul 30-31 martie.

Stratul de ozon, care se subţiază cu o viteză foarte mare şi care se află deasupra oceanului Arctic, a fost detectat pentru prima dată de o retea internatională ce cuprinde 30 de statii de sol care măsoară ozonul, montate in regiunile arctice si sub-arctice, coordonare de cercetătorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetari Polare şi Marine, relatează EurActiv.com.

Ultimele prognoze, bazate pe informaţiile furnizate de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu, arată că stratul subţire de ozon va fi  atât în Scandinavia, cât şi în  Europa de Est, in zilele de 30 şi 31 martie.

“Pierderea de ozon se produce incă cu o viteză foarte mare si, in momentul de faţă, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen in următoarele 10-14 zile”, a precizat Markus Rex, cercetător la Institutul Alfred Wegener.

Folosiţi creme anti-solare şi nu staţi prea mult afară

Incă se mai receptionează informatii privind pierderile de ozon din atmosferă, iar o echipă de cercetători din intreaga lume intentionează să transmită un comunicat prin care să informeze populaţia cu privire la acest fenomen, in cadrul unei conferinte ce va fi sustinută la Viena, pe 4 aprilie.
Este “absolut posibil” ca părţile in care stratul de ozon s-a subtiat să se transforme intr-o gaură de ozon, a adăugat Markus Rex.

“Populatia ar trebui să fie atentă la acest fenomen, insă nu este cazul să se ingrijoreze”, a declarat Gier Braathen, cercetător in cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale.

“Vă puteţi proteja informându-vă in permanenţă despre evoluţia fenomenului. Intre timp, purtaţi pălării cu boruri largi, folositi creme de protecţie solară şi evitaţi să petreceti mult timp in aer liber”, a completat Gier Braathen.

Echipa de cercetare spune că zona cu nivel scăzut de ozon o să se afle deasupra estului Rusiei la sfârşitul lunii martie şi va continua să se deplaseze.

Si România se află in zona afectată de subtierea stratului de ozon de la Polul Nord, asa că nu vă expuneţi prea mult la soare in această primăvară, arată theozonehole.com.

In ultimele două săptămâni, nivelul de ozon a scăzut cu 50% in zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei ţi cu 30% in total.
Vremea va duce la scaderea si mai mare a nivelului, in urmatoarele saptamani.

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC şi folosit la frigidere şi aparatele de aer conditionat mai vechi, şi de alte substante care au fost insă scoase din uz in urma protocolului din 1987 de la Montreal, dar care vor persista in stratosfera zeci de ani de-acum incolo.

sursa Greenreport

Lasati un comentariu