„Am venit ca să câştig !” … şi a câştigat

• publicat la: 17 aprilie 2011
„Am venit ca să câştig !” … şi a câştigat

După preselecţia din cursul dimineţii,duminică după amiază a avut loc concursul de interpretare vocală a muzicii populare româneşti  „Cânt la lume cu mult drag” în organizarea Centrului Cultural Carei .

La categoria 8-14 ani au intrat în concurs elevii Balog Vasile,Grejuc Vasile,Chiş Diana,Lazea Gabriel,Mihuţ Teodora,Pop Constantin -Dănuţ,Raţiu Gabriela şi Vasile Denisa.  La categoria 15-20 de ani au participat Achim Corina,Anghiuş Andrada,Bakk Laura,Bărsăuan Andrada ,Crasnai Vlad,Filip Mădălina ,Lipovan Mădălina ,Onet Sorina, Romanescu Denisa,Sabău Carmen,Sichet Roxana,Târlea Silvia şi Vedinaş Andrea.

Un juriu bine alcătuit şi competent a avut dificila sarcină de a face departajarea concurenţilor.Din juriu au făcut parte cunoscuta şi apreciata interpretă de muzică populară Ana Holdiş-Pop,directorul Centrului de Creaţie Satu-Mare, Felician Pop,Marius Chiş de la TV Samtel (Participant la Românii au Talent), Margareta Bărbos şi Andrei Bărbos, realizator de apreciate emisiuni folclorice şi interpret de muzică populară de pe valea Chioarului.

Publicul,prezent în număr destul de mare a certificat reuşita acestei manifestări care, sperăm ca în timp să devină o tradiţie.

Concurenţii au avut de interpretat o melodie fără acompaniament,fapt ce i-a pus la grea încercare. Primii care au urcat pe scenă au fost cei mai tineri concurenţi ,cei din grupa de vârsta 8-14 ani. Toţi interpreţii au avut voci deosebite, lucrate, dar dintre toţi  am remarcat în mod deosebit vocea şi interpretarea lui Pop Constantin Dănuţ, venit tocmai de la Medieşu-Aurit. Acesta este elev în clasa  a V-a  la Şcoala generală “George Coşbuc” din Medieşu Aurit şi se pregăteşte cu prof. Vasile Chiorean. Nu numai vocea şi ţinuta  deosebită ne-au atras atenţia  ci şi încrederea  şi hotărârea de care a dat dovadă. La întrebarea Buletin de Carei « De ce ai venit la acest concurs ,ce te-a determinat să participi? », răspunsul a venit prompt: “Am venit aici ca să câştig !” Şi se pare că a avut dreptate, deoarece la final, juriul a decis că merită cu prisosinţă primul loc la această categorie.

A doua clasată la aceeaşi categorie a fost Vasile Denisa Maria,de 11 ani,elevă la Şcoala cu clasele I-VIII Tăşnad ,clasa aV-a, şi în anul I la Şcoala de Artă Satu-Mare unde se pregăteşte tot cu  prof. Vasile Chiorean.

Cânt de la 3 ani. Am venit la concurs  să văd cât de bine cânt , cât pot de mult şi pentru că îmi place mult muzica populară «  ne-a mărturisit Denisa.

Locul trei a revenit Dianei Chiş iar Premiul Special  i-a fost acordat lui Gabriel Lazea.

A venit apoi rândul colegilor lor mai exerimentaţi, cei din categoria de vârstă 15-20 de ani. Nici la această categorie juriul nu a avut o sarcină mai uşoară, concurenţii fiind bine pregătiţi, având melodii din repertoriul unor cunoscuţi interpreţi sau doine.

Majoritatea interpreţilor activează în ansamblul Ceatăra şi au fost pregătiţi de către Adrian Paşca.

Romanescu Denisa şi Oneţ Sorina sunt eleve la Liceul  Teoretic Carei în clasa a-IX-a, şi cântă de mici  la Ansamblul Ceatăra.

Premiul 1 la această categorie a revenit talentatei Andrada Bărsăuan din Satu Mare,o voce de care sunt convinsă că vom mai auzi.

Pe locul secund s-a clasat Laura Bakk de la Liceul Teoretic Carei, cea care a câştigat şi marele premiu la concursul de recitări Recitatio din Satu Mare.

Diana Lipovan a obţinul premiul al treilea iar Roxana Şichet a primit Premiul Special.

Aceasta din urmă ne-a mărturisit că abia din septembrie face parte din ansamblul Ceatăra şi “acest concurs a fost pentru mine o experienţă şi voi continua până voi câştiga”.

Nu putem să nu remarcăm şi vocea  promiţătoare a Ioanei Carmen Sabău,fostă elevă a Şcolii Generale nr.3 Carei , actualmente elevă la Liceul de Artă din Oradea, unde se pregăteşte cu prof.Pop Ancuţa la clasa de canto clasic.

Organizatorii au acordat diplome de participare tuturor concurenţilor ,menţionând că fiecare dintre ei este câştigat prin însăşi participarea la acest concurs.

Andrei Barbos, preşedintele juriului, recunoaşte că “ povara cea mai grea a fost a concurenţilor, care au avut de înfruntat atât emoţiile cât şi greutatea de a cânta  ceva ritmat fara acompaniament”.

Dupa festivitatea de premiere, Felician Pop,directorul Centrului de Creaţie Satu Mare a mărturisit că a fost destul de rezervat în ce priveşte desfăşurarea concursului în duminica Floriilor , dar “acum pot să spun că a fost o zi câştigată , am avut  pivilegiul de a asculta nişte copii talentaţi, nişte voci care s-au descurcat foarte bine fără acompaniament. Pot să afirm că la Carei viitorul folclorului este pe “voci foarte bune” iar “capitala culturală a judeţului Satu-Mare este de multă vreme la Carei”.

Şi îndrăgita interpretă de muzică populară de pe plaiuri sătmărene Ana Holdiş-Pop  a remarcat numărul mare de talente în devenire, activitatea deosebit de fructuoasă a Centrului Cultural în condiţiile în care aceştia  sunt vitregiţi în ce priveşte condiţiile faţă de alte localităţi.

Duminica Floriilor a fost o sărbătoare nu numai în calendarul creştin ci şi în cel al activităţii culturale româneşti careiene care “se încăpăţânează “să existe şi să prospere în pofida condiţiilor de care aminteau membrii juriului.

Daniela Ciută

comentarii

de Sichet Roxana la 18 aprilie 2011 - 07:14

As dori si eu mai multe poze,de la concurs:)..daca se poate:)…Multumesc:)

de flaviu la 8 martie 2013 - 10:13

andrada barsauan nu canta bine deloc!!!!!!!!!!!!!

Lasati un comentariu